Dnevne novosti

Uskok: Nema dokaza o kaznemom djelu "trgovanja mandatima"

23.12.2015 07:34 ZAGREB, 22. prosinca 2015. (Hina), Uskok je u utorak objavio da provedena istraga nije pokazala osnovanost sumnje u kaznena djela mogućeg nezakonitog utjecaja na pojedine saborske zastupnike, u svrhu osiguranja podrške nekoj od političkih opcija izabranih u Hrvatski sabor. 
Uskok je policiji naložio da na temelju medijskih napisa istraži eventualne prijetnje i navodno kupovanje, odnosno trgovinu mandatima na koje su se neki zastupnici javno žalili.U istrazi o navodnim prijetnjama, pritiscima i "trgovanju mandatima" u pokušaju da se sastavi saborska većina i nova Vlada policijski istražitelji obavili su obavijesne razgovore s trojicom dužnosnika SDSS-a - Vojislavom Stanimirovićem, Miloradom Pupovcem i Milom Horvatom, kao i dvojicom članova Mosta, glasnogovornikom Nikolom Grmojom i gradonačelnikom Omiša Ivanom Kovačićem.  

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, tijekom kojega su obavljeni obavijesni razgovori sa svim potencijalnim oštećenicima i presumptivnim svjedocima, Uskok je objavio da ne postoji osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti. Na pritiske i prijetnje žalio se, među ostalima, i "odbjegli" SDSS-ov Mirko Rašković, koji je zatražio zaštitu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović tijekom konzultacija na Pantovčaku, tvrdeći kako su mu iz njegove stranke prijetili da će mu "skinuti glavu". Na Raškovićeve tvrdnje Pupovac je uzvratio optužbama na račun HDZ-a da je pritiskom na Raškovića osigurao da taj zastupnik povuče potpis za Milanovića kao mandatara.