Dnevne novosti

Ministarstvo: 100 liječnika i 300 medicinskih sestara više nego početkom godine

23.12.2015 07:15 ZAGREB, 22. prosinca 2015. (Hina), Potkraj studenoga u zdravstvenom sustavu bilo je 100 liječnika i 300 medicinskih sestara više nego početkom godine, a tijekom 2015. odobrenje za zapošljavanje izdano je za 2500 medicinskih sestara i 300 liječnika, pa u Ministarstvu zdravlja ocjenjuju kako ne treba strahovati za budućnost medicinskog kadra u Hrvatskoj. 
Broj medicinskog kadra koji ulazi u sustav veći je od onog koji odlazi u inozemstvo ili u mirovinu, tvrde u Ministarstvu i pritom ističu primjere KBC-a Rijeka i Split, gdje trenutno radi oko 500 mladih liječnika specijalizanata. Ministar zdravlja Siniša Varga stoga za 2016. najavljuje donošenje novih mjera za stumiliranje ostanka zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj, prije svega liječnika. Ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec najavila je da će zdravstveni sustav ovu godinu završiti bez novih dugova, pri čemu su zdravstvene ustanove iz tekućeg poslovanja tijekom cijele godine paralelno vraćale i dospjele dugove iz prethodnih godina. Zahvaljujući izlasku HZZO-a iz riznice u sustav je u ovoj godini ušlo 2,2 milijarde kuna više za zdravstvenu zaštitu, a zbog novog modela ugovaranja i plaćanja prema izvršenoj usluzi u ovom trenutku 42 posto bolnica posluje pozitivno, tvrde u Ministarstvu.

Pozitivno poslovanje bilježe i svi domovi zdravlja, u kojima se trenutno bez slanja na daljnje liječenje zbrinjava 83 posto pacijenata. Rokovi plaćanja dobavljačima, iako nešto smanjeni, kod većine zdravstvenih ustanova kreću se između 120 i 180 dana, što još uvelike premašuje zakonski rok od 60 dana. U Ministarstvu stoga najavljuju da će uz daljnju stabilizaciju poslovanja bolnica svi rokovi plaćanja do kraja 2017. biti svedeni na 60 dana. Riječka bolnica i u tom je dijelu istaknuta kao pozitivan primjer jer je tijekom ove godine smanjila dospjele obveze za više od 50 milijuna kuna, vratila više od 40 milijuna kuna neizvršenog avansa. a plaćanje dospjelih obveza skratila na manje od 150 dana. U Ministarstvu zdravlja i HZZO-u zadovoljni su postignutim u smanjenju listi čekanja, te se da nadaju kako će u idućoj godini liste čekanja biti pretvorene u liste narudžbi, kao i zbog velikog broja novih lijekova koji su uvršteni u liste HZZO-a. Naime, na obveznu i dopunsku listu uvršteno je 350 oblika novih lijekova, među kojima su 62 potpuno nova lijeka. Na listu posebno skupih lijekova uvrštena su 24 lijeka, a među njima 10 tzv. pametnih lijekova.