Dnevne novosti

Nova pravila transparentnije suradnje farmaceutske industrije i udruga pacijenata

23.12.2015 07:18 ZAGREB, 22. prosinca 2015. (Hina), Proizvođači lijekova ubuduće će transparentno objavljivati popis udruga pacijenata koje financijski podupiru i neće moći ekskluzivno financirati nijednu od tih udruga, navodi se u novom etičkom kodeksu domaće farmaceutske industrije, koji je u utorak predstavila Udruga proizvođača lijekova Hrvatske udruge poslodavaca (HUP-UPL). 
Sami sebi podigli letvicu transparentnosti

Etički kodeks odnosi se samo na lijekove koji se izdaju na recept, a njime je hrvatska farmaceutska industrija samoj sebi podigla letvicu transparentnosti radi učvršćenja povjerenja u odnosima sa zdravstvenom zajednicom i pacijentima, istaknula je predsjednica izvršnog odbora HUP-UPL  Marina Pulišić. U odnosu na prethodni kodeks, najveće su novosti u regulaciji odnosa farmaceutske industrije i udruge pacijenata, čija će suradnja ubuduće biti jasno i vidljivo objavljena na web stranici HUP-UPL-a. "Riječ je o području koje do sada nije bilo regulirano, no farmaceutska industrija samoinicijativno regulira to područje tako da će svi kontakti s udrugama pacijenata biti javno i transparentno objavljeni u opsegu, sadržaju i svim financijskim i nefinancijskim detaljima takve suradnje. Iako to nije zakonski obavezno, mi kao proizvođači sami na sebe preuzimamo obvezu da i to područje reguliramo, jer se radi o kontaktima s udrugama najosjetljivijih skupina pacijenata - teško oboljelih, djece i ostalih s kojima treba detaljno urediti odnos", rekla je Pulišić. Osim regulacije odnosa s udrugama, kodeksom se određuju visoke norme i standardi vezani uz naknade za usluge i konzultacije, sastanke i ugošćavanja, podršku farmaceutske industrije u obrazovanju liječnika, sponzorstva, donacije, darove u obrazovnom materijalu i medicinskoj opremi, te postupanje s promotivnim materijalima i informacijama.

Sastanci i kongresi bez raskoši i luksuza

Tako se navodi da proizvođači  i dalje mogu financirati stručne sastanke i kongrese s obrazovnom i znanstvenom svrhom, ali, kako se ističe, bez raskoši i luksuza. Plaćanje kotizacija i putovanja predviđa se za sudionike kongresa, a ne za "goste, supružnike, članove obitelji ili prijatelje zdravstevnih djelatnika". Farmaceutska industrija sudionicima kongresa ne smije plaćati zaustavljanja tijekom službenog putovanja, izlete i produžena putovanja. Osim toga, tvrtke ne smiju davati sponzorska sredstva za rekreativne ili zabavne aktivnosti zdravstvenih djelatnika. Što se darova tiče, tvrtke mogu zdravstvenim djelatnicima povremeno darovati obrazovne materijale, predmete medicinske upotrebe i darove male vrijednosti, no ne i medicinske potrepštine uobičajene u svakodnevnom radu, poput gumenih rukavica, špatula za pregled grla i sl. Zabranjeno je darivanje novca i predmeta koji se mogu lako preprodati.

Nije dozvoljeno reklamiranje lijekova na recept

Tvrtke smiju reklamirati lijekove pružanjem bitnih informacija zdravstvenim djelatnicima, kojima te informacije mogu pomoći u donošenju odluka. No, nije dozvoljeno reklamiranje lijekova koji se izdaju na recept u javnosti ili prema drugim osobama. Etički kodeks obvezujući je za sve članice HUP - UPL-a. Članice su dužne konzistentno primjenjivati njegove standarde, vrijednosti i procedure te ih primjereno komunicirati uvažavajući integritet standarda, vrijednosti, procedura i procesa odlučivanja drugih dionika u odnosima, navode u udruzi. Članovi udruge - tvrtke Pliva,  Belupo, JGL, PharmaS, Farmal, Krka Farma i Hospira Zagreb ostvaruju godišnji prihod od 5,2 milijarde kuna, od čega 62 posto ili 3,2 milijarde kuna odlazi u izvoz.