Dnevne novosti

SDP neće imati kandidata za predsjednika Sabora

28.12.2015 07:35 ZAGREB, 27. prosinca 2015. (Hina), SDP neće imati svoga kandidata za predsjednika Sabora na konstituirajućoj sjednici 8. saziva Hrvatskog sabora, odlučili su izabrani zastupnici SDP-a na sjednici održanoj u nedjelju poslijepodne u središnjici stranke.
"SDP neće predložiti sutra nikoga za predsjednika Sabora", rekao je nakon sjednice izabranih zastupnika SDP-a član Glavnog odbora stranke Peđa Grbin novinarima, koji su se pred središnjicom SDP-a na Iblerovom trgu okupili nakon nagađanja medija da će koalicija Hrvatska raste predložiti svoga kandidata, u kom slučaju bi se moglo tajno glasovati. "SDP će se ponašati u skladu s parlamentam praksom koja čitav niz godina već postoji u Hrvatskom saboru," rekao je Grbin, a na pitanje hoće li podržati kandidata Domoljubne koalicije Željka Reinera odgovorio je: "Što se tiče glasovanja, to ćete vidjeti sutra na samoj sjednici".   

U medijima se špekuliralo da bi, ako i koalicija Hrvatska raste predloži svog kandidata, glasovanje moglo biti tajno te da bi se dio zastupnika Mosta nezavisnih lista u tom slučaju priklonio kandidatu koji ne dolazi iz Domoljubne koalicije. Također spominjalo se i da bi kandidat za predsjednika Sabora mogao biti čelnik HRID-a Drago Prgomet, no on je to danas opovrgnuo. Na Facebooku je objavio da izabrani zastupnici Hrvatske inicijative za dijalog (HRID) na konstituirajućoj sjednici "neće podržati kandidate za predsjednika Sabora niti od strane SDP-a, niti koalicije HDZ-MOST".