Dnevne novosti

Grmoja: Most će za predsjednika Sabora podržati kandidata Domoljubne koalicije

28.12.2015 07:30 ZAGREB, 27. prosinca  2015., Glasnogovornik Mosta, Nikola Grmoja, izjavio je u nedjelju Hini da će Most podržati kandidata HDZ-ove Domoljubne koalicije za predsjednika Hrvatskog sabora na sutrašnjoj konstituirajućoj sjednici, čime će nastaviti proces formiranja vlade i suradnju s Domoljubnom koalicijom. 
„Podržat ćemo kandidata Domljubne koalicije i time nastaviti proces formiranja vlade i suradnju s Domoljubnom koalicijom. Ta će suradnja  trajati dok se reforme budu provodile, a ako se to  ne bude događalo, mi izlazimo iz cijele priče“, rekao je Grmoja. Suradnja s HDZ-om, kaže glasnogovornik Mosta, je za njihovu stranku puno sigurnija. „HDZ-u treba puno više naših zastupnika i zato su vjerojatno bili do sada u odnosima prema nama puno korektniji. To ne znači da nećemo biti na oprezu i da nećemo biti korektiv. Osim što ćemo biti jamac provođenja najavljenih reformi radit ćemo na tome da spriječimo bilo kakve kriminalne i nečasne radnje kakvih je bilo posljednjih 20 godina tijekom vladavine dviju velikih stranaka“, rekao je Grmoja za Hinu.

Most, poručuje Grmoja, neće dopustiti da prilikom formiranja vlade ljudi  sumnjive prošlosti ili oni pod istragama budu njezin dio. „I dalje smo otvoreni za suradnju u Saboru sa svim političkim strankama oko provođenja reformi, pa tako i s koalicijom Hrvatska raste“, dodao je. Glasnogovornik Mosta Grmoja naglasio je kako ga žaloste medijska nagađanja da bi SDP sutra mogao pokušati rušiti saborsku većinu, jer, kako ističe, te najave potvrđuju ono što je šef SDP-a Zoran Milanović radio cijelo vrijeme. „Još od slučaja Prgomet, preko pokušaja vrbovanja zastupnika Mosta, do zastrašivanja i uvreda Mostovih zastupnika, koje je na konferenciji za novinare gotovo šovinsitički vrijeđao i prozivao ih zbog mijenjanja prezimena i sličnog“, rekao je. Jedna socijaldemokratska stranka ipak ne zaslužuje takvo vodstvo, ocijenio je Grmoja.

Kandidat Domoljubne koalicije akademik Reiner  Konstituirajuću sjednicu Sabora sazvala je za ponedjeljak, 28. prosinca, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović prilikom davanja mandata za sastavljanje Vlade Tihomiru Oreškoviću, 23. prosinca, kojeg su predložili HDZ-ova Domoljubna koalicija i Most nezavisnih lista, a koji joj je dokazao da ima potporu 78 izabranih saborskih zastupnika. Sutra će biti drugi pokušaj izglasavanja predsjednika Hrvatskog sabora. Prema najavama, kandidat Domoljubne koalicije i Mosta je akademik Željko Reiner, a još se ne zna hoće li i koga predložiti SDP-ova lijeva koalicija. Kako se doznaje, poslijepodne u 17 sati u sjedištu SDP-a na Iblerovom trgu održat će se sjednica Kluba zastupnika koalicije Hrvatska raste, na kojoj će donijeti odluku o tome.