Dnevne novosti

Orešković, Karamarko i Boras istaknuli važnost školovanja kadrova potrebnih gospodarstvu

08.01.2016 07:23 ZAGREB, 7. siječnja 2016. (Hina), Mandatar Tihomir Orešković, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras na zajedničkom sastanku istaknuli su važnost školovanja potrebnih kadrova potrebama gospodarstva.

"Razgovarali smo o potrebi jačanja znanosti u zemlji te mogućnosti povezivanja sveučilišta i privatnog sektora", kazao je Orešković novinartima nakon razgovora u hotelu Sheraton. Istaknuo je važnost razvoja bitnih struka kao što su npr. informatičari kojih, kako je kazao, u Europi traže njih 900.000."Imali smo razgovore o modelima kako povećati neke struke u zemlji", kazao je Orešković. Ističući važnost školovanja potrebama gospodarstva Karamarko je kazao kako će to biti sve u cilju provođenja potrebnih reformi u gospodarstvu. Upozorio je na problem odlaska naših najboljih kadrova u inozemstvo. "Nema potrebe da ti kadrovi odlaze van i ne ostanu u zemlji, ako za njima postoje potrebe gospodarstva", kazao je.

Boras je potvrdno odgovorio na upit jesu li se spominjala imena za budućeg ministra obrazovanja, ali nije želio izlaziti u javnost oko toga. "Imena su se spominjala, ali ne mogu o tome govoriti jer ih je bilo više", kazao je.Naveo je kako Sveučilište očekuje potporu buduće vlade te je i  ono spremno zemlji dati obrazovane kadrove u strukama koje su potrebne gospodarstvu.Izrazivši zadovoljstvo sastankom, Boras je kazao i da su, osim o potrebama visokog obrazovanja, razgovarali i o potrebama srednjeg i osnovnog obrazovanja jer ona daju kandidate za visoko obrazovanje. "Hrvatska mora doći u rang država koja imaju 25 posto obrazovanih te za to mora osigurati dovoljan proračunski udio"; poručio je.

Boras je istaknuo i važnost poticanja mladih da studiraju one struke koja su potrebna, posebno tehničke i informatičke struke. No, dodao je, potrebno je poboljšati kvalitetu obrazovanja mladih da imaju znanja koja će im omogućiti brzo i efikasno studiranje. Boras po povratku na Sveučilište izjavio da je glavni motiv toga razgovora bio želja zagrebačkoga Sveučilišta u cjelini  i svih hrvatskih sveučilišta da politički partneri Most nezavisnih lista i HDZ ostvare stabilnu vlast koja će 'osluškivati' potrebe sveučilišta. "Razgovarali smo gotovo sat vremena, ali najviše o tomu, što je i bio naš motiv toga dogovorenoga sastanka, da Sveučilište kao cjelina, a i sva sveučilišta u Hrvatskoj, žele da partneri  Most i HDZ ostvare stabilnu vlast koja će 'osluškivati potrebe sveučilišta", rekao je Hini rektor Boras. Istaknuo je kako sveučilišta, dajući potporu političkim partnerima, žele i osigurati da se čuje njihovo mišljenje. Objasnio je kako je osobit naglasak u razgovoru bio na tomu da sveučilišta i politička vlast zajedno osiguraju u Hrvatskoj takvo visoko obrazovanje kakvo je i potrebno našoj zemlji.

Rektor Boras dodao je da se razgovoralo i kako potaknuti mlade da studiraju onu struke koje su Hrvatskoj potrebne. Pri tomu, istaknuo je, uzeli smo u obzir da u onim segmentima gdje je to potrebno, poput nastave matematike i drugih prirodnih predmeta koji su potrebni za studiranje tehničkih struka i sada jako aktualnih struka kao što je informatika, osiguramo kvalitetne nastavnike i obrazovne programe, te tako znatno poboljšamo znanje, a time i rezultate na testovima koji su bitni za studiranje spomenutih struka.