Dnevne novosti

Načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije ne vidi naoružavanje Hrvatske kao prijetnju Srbiji

11.01.2016 07:10 BEOGRAD, 10. siječnja 2016. (Hina), Pravo svake zemlje je da oprema svoje oružane snage sukladno vlastitim procjenama i ciljevima, izjavio je u nedjelju načelnik Glavnog stožera srbijanske vojske general Ljubiša Diković, poručivši da on ni najavljeno naoružavanje Hrvatske raketama velikoga dometa ne vidi kao prijetnju te rekao kako i Srbija razvija oružja kojima može izvršiti udar na teritorij druge zemlje.
General Diković je u  intervjuu za specijaliziranu emisiju Radio-televizije Srbije o vojci i obrani, najavljujući razvoj i modernizaciju oružanih snaga Srbije, komentirajući najave o naoružavanju Hrvatske vojske lanserima i raketama velikoga dometa, istaknuo je pravo svake zemlje da oprema svoje oružane snage slijedeći vlastite procjene i ciljeve za razliku od drugih najviših srbijanskih dužnosnika koji naoružavanje Hrvatske vide kao prijetnju. “Pa, evo i mi se naoružavamo. I mi razvijamo sredstva i sustave, isto tako velikog dometa. Pa eto netko može reći da se Srbija naoružava da bi ugrozila sigurnost neke zemlje u regiji, a to u stvari nije tako. Srbija danas nije opasnost za bilo koju zemlju i ja tako tumačim naoružavanje Republike Hrvatske”, citira RTS na svom portalu prvog časnika Vojske Srbije.

Diković je rekao kako Srbija, slijedeći vojničko razmišljanje, mora razvijati sustave kojima može izvršiti udar na teritorij zemalja s kojeg bi potencijalno mogla biti ugrožena sigurnost Srbije. “Nadamo se da to neće biti, ali vojničko razmišljanje mora biti i mora nas voditi ka tome da u zaštiti integriteta imamo snage i sposobnosti da uzvratimo udar na teritorij zemlje agresora”, rekao je general Diković. Za razliku od prvoga časnika srbijanske vojske drugi visoki politički dužnosnici Srbije su nervozno i agresivno reagirali na najave naoružavanja Hrvatske. Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović je u nedjelju rekao kako Srbija neće dozvoliti da bude ponižena ili da se njezini građani osjete ugroženim jer se Hrvatska naoružava. “Kada neki misle da je znak prijateljstva nabavka raketa i kažu nam da ne budemo nervozni u vezi toga, oni pokušavaju poniziti Srbiju. Ni premijer (Aleksandar) Vučić, ni vlada Srbije neće dopustiti da naša zemlja bude ponižena i nećemo dozvoliti da građani osjete ugroženost, jer se netko u regiji naoružava”, rekao je Stefanović komentirajući izjavu hrvatskog tehničkom ministra obrane Ante Kotromanovića o nabavci američkih lansera i balističkih raketa velikoga dometa.

Načelnik Glavnog stožera VS-a Ljubiša Diković najavio je modernizaciju oružanih snaga Srbije, uključujući nabavku dva višenamjenska helikoptera, haubice “nora”, oklopno vozilo domaće proizvodnje “lazar”. On je objasnio da zbog restriktivnog državnog proračuna prioritet ima modernizacija postojećeg naoružanja i kupovina od domaćih poduzeća, a tek na kraju slijedi nabavka na svjetskom tržištu oružja i vojne opreme. Diković je podsjetio da je vlada Srbije u 2015. osigurala novac kojim će kupiti dva višenamjenska helikoptera čija se isporuka očekuje u prvoj polovici 2016. General Ljubiša Diković je rekao da se vojska modernizuje u skladu sa planovima i da se to sada radi po planovima do 2020., a da se radi na planu modernizacije do 2025. Diković je, kako na svom internetskom portalu prenosi RTS, istaknuo i da VS prati situaciju u svijetu, poglavito na Bliskom istoku, te da je spremna reagirati na bilo kakvu potencijalnu terorističku prijetnju, ali je sugerirao kako “treba više pažnje obratiti na korijene terorizma” i agresivnost koja se ispoljava na međunarodnoj sceni.