Dnevne novosti

Moj Posao: Blagi pad prosječne plaće u zadnjem kvartalu 2015.

12.01.2016 07:30 ZAGREB, 11. siječnja 2016. (Hina), U četvrtom kvartalu prošle godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 5214 kuna, što je za tri posto manje nego u prethodnom kvartalu, objavio je u ponedjeljak portal MojPosao.net, u okviru istraživanja MojaPlaća. 
U odnosu na isto razdoblje 2014. godine, prosječna neto plaća niža je za četiri posto. Pribroje li se neto plaći bonusi, tada je visina prosječne mjesečne plaće 5412 kuna, što je tri posto manje nego u prošlom kvartalu.Gledajući cijelu 2015., prosječna plaća iznosila je 5381 kunu, što je jedan posto više u odnosu na plaću u prethodnoj godini.Osim kategorije top managementa, koja ima 128 posto višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (80 posto više od prosjeka), ljudskih potencijala (38 posto više) te informacijskih tehnologija (33 posto više). Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (43 posto manje od prosjeka), pomoćnim zanimanjima (39 posto manje), te radnici u uslužnim djelatnostima (35 posto manje). 

Muškarci zarađuju devet posto više od žena  

U zadnja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku devet posto višu plaću od žena, što je ista razlika u odnosu na prethodna tri mjeseca. Muškarci su u prosjeku zarađivali 5438 kuna, dok su žene u prosjeku zarađivale 4976 kuna. Oba spola osjetila su pad prosječnih plaća od tri posto u odnosu na prethodni kvartal.

Osobe sa završenim fakultetom imaju u prosjeku 54 posto višu plaću nego one sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 26 posto višu plaću od prosječne. Završen magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 111 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.Ispitanici s višom stručnom spremom imaju šest posto višu plaću od prosjeka, a 30 posto višu od ispitanika sa srednjom stručnom spremom. Ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju 18 posto nižu plaću  od prosječne plaće u istraživanju, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 72 posto višu plaću od prosjeka. 

Najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke - plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu 15 posto su više od prosjeka i iznose u prosjeku 5990 kuna, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže, a iznose 4888 kuna (šest posto manje od prosjeka). Prosječna plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu pet posto je viša od prosjeka i iznosi 5487 kuna. Gledano prema županijama, najniže plaće u četvrtom kvartalu 2015. zabilježene su ponovno u Virovitičko-podravskoj i Brodsko-posavskoj županiji, u kojima su plaće čak 20 posto ispod prosjeka. Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu, 14 posto iznad prosjeka, u iznosu od 5968 kuna. Nakon Zagreba slijedi Dubrovačko-neretvanska županija, gdje su plaće na razini državnog prosjeka.Na početku karijere, dok još nemaju iskustva, ispitanici imaju 16 posto manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju šest posto nižu plaću. S tri do pet godina iskustva plaća je šest posto viša od prosjeka, a sa šest i više godina iskustva plaća je osam posto viša od prosječne. Sukladno tome, najmlađi ispitanici imaju u prosjeku i najniže plaće (26 posto niže od prosjeka za ispitanike mlađe od 25 godina), dok ispitanici u dobi od 35 godina imaju 13 posto više plaće od prosjeka.