Dnevne novosti

EU uoči orijentacijske rasprave o Poljskoj jača pritisak

12.01.2016 07:10 BRUXELLES, 11. siječnja 2016. (Hina/Reuters), Europska komisija želi pojačati pritisak na Poljsku kada u srijedu bude raspravljala o novome zakonu kojim euroskeptična vlada teži nadzirati medije i ustavni sud, no prije disciplinskih mjera možda će zatražiti dodatna objašnjenja, rekao je visoki izvor iz Europske unije.
"Nakon zadnjih događaja u Poljskoj, povjerenici (EK) održat će orijentacijsku raspravu o stanju u Poljskoj i okviru vladavine prava EU-a", rekao je glasnogovornik EK-a Margaritis Schinas. "Rasprava bi trebala biti osnova za dublju procjena stanja u konstruktivnom dijalogu s poljskim vlastima", rekao je. Poljska je u četvrtak dobila novi zakon o medijima prema kojem se ravnatelji javnog radija i televizije više ne biraju putem javnog natječaja već ih imenuje ministar financija. Kritičari u domovini i u Europi vide u tom zakonu stisak euroskeptične konzervativne vladajuće stranke Pravo i Pravda nad medijskim slobodama.  

Schinas je prošli tjedan najavio da će se u srijedu održati samo orijentacijska rasprava, što još nije uvođenje mehanizma. S obzirom da je bila naširoko kritizirana da nije obranila liberalne europske vrijednosti od autoritarnih sužavanja sloboda koje je 2010. počeo provoditi mađarski premijer Viktor Orban, Europska unija je 2014. stvorila nov zakonski instrument, Okvir za rješavanje sustavnih prijetnji vladavini prava, koji predviđa preventivni i sankcionirajući meahnizam. Postupak u tri stupnja predviđa sredstva pritiska kojima se zemlja treba potaknuti da poboljša svoje postupke prije nego što Bruxelles odluči primijeniti "nuklearnu opciju", a ta znači oduzimanje toj zemlji pravo glasa i blokiranje pristupa fondovima EU u slučaju "sustavne prijetnje" vladavini prava. 

Orban je prošli tjedan rekao da će uložiti veto na svaki pokušaj nametanja sankcija Varšavi. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je kako ne očekuje da će se stvari razvijati u Poljskoj u tom smjeru te vjeruje da će se sve moći riješiti dijalogom.