Dnevne novosti

Orešković s investitorima o mjerama za smanjenje javnog duga

15.01.2016 07:45 ZAGREB/KITZBUEHEL, 14. siječnja 2016. (Hina), Mandatar hrvatske vlade Tihomir Orešković predstavio je u četvrtak na zatvorenom sastanku predstavnika investitora i banaka u Kitzbuehelu svoj plan za smanjenje javnog duga, službena izjava očekuje se sutra nakon njegova povratka u Zagreb, a mediji večeras, ne navodeći izvore, javljaju o pozitivnom reagiranju Oreškovićevih sugovornika.

Orešković je u srijedu, uoči odlaska u Kitzbuehel s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem, rekao novinarima da će se naći s osam do deset najvećih investitora koji "drže osam do 10 posto hrvatskoga duga". Istaknuo je nužnost poboljšanja hrvatskoga rejtinga te ocijenio kako u tom smislu u petak u izvješću agencije Standard and Poor's neće biti promjena. "Ti su investitori naši partneri i želim čuti što će mi oni reći. Dug nam je skoro 90 posto BDP-a i raste, što je zabrinjavajuće i treba vidjeti kako ga smanjiti. Programe i planove imam i predstavit ću ih u pravo vrijeme, a sada mi je bitno podijeliti ideje s investitorima da vidimo na koji način taj dug možemo smanjiti i kroz godinu, dvije pokrenuti rast", rekao je Orešković novinarima nakon susreta s predsjednicom Republike, s kojom se sastao uoči puta u Kitzbuehel.   

Hrvatska radiotelevizija izvijestila je večeras kako doznaje da je Orešković ulagačima predložio određene reforme koje bi se mogle "tretirati kao radikalnije" u odnosu na ono što se do sada u javnosti moglo čuti. Na skupu je, javlja HRT, bilo oko 80 investitora. Prijepodne je Orešković razgovarao s predstavnicima dvadesetak međunarodnih ulagača koji su najveći financijeri hrvatskog duga, a riječ je o institucijama poput Deutsche banka, Goldman Sachsa, Merrill Lyncha, Eaton Vancea i ključnim kreditnim agencijama. Sastanci novog mandatara trajali su, izvijestio je HRT, gotovo čitav dan i ostavio je na njih dobar dojam. I RTL javlja da su bankari "izuzetno zadovoljni onime što su čuli te da su u planu Tihomira Oreškovića neki potezi koji se u hrvatskoj politici još nisu povukli", a portal Jutarnjeg lista piše kako "dobro upućeni" u razgovore, koji su se tijekom cijeloga dana vodili iza zatvorenih vrata u dvoranama luksuznog hotela Kempinski, tvrde kako je Oreškovićevo pojavljivanje na skupu bilo "pun pogodak jer je na sugovornike ostavio jako dobar dojam".

Lalovac: investitori bi Vladi mogli dati tri do šest mjeseci grace perioda 

Ministar financija u tehničkoj Vladi Boris Lalovac ocijenio je korisnim odlazak mandatara na susret bankara i investitora u Kitzbuehelu te procijenio da nova Vlada od njih može dobiti "grace" period od tri do šest mjeseci. "Apsolutno podržavam odlazak mandatara i razgovor s investitorima i drago mi je što imamo premijera koji će biti aktivno uključen u upravljanje javnim financijama i javnim dugom," rekao je gostujući u Dnevniku Nove tv. Lalovac napominje kako će mandatar čuti njihovu ocjenu situacije u Hrvatskoj te što će biti sa svjetskim financijskim tržištima u 2016.  Na upit koliki bi grace period nova Vlada mogla dobiti od investitora, Lalovac kaže kako će to teško biti bez proračuna. "Čut će kakva su očekivanja investitora, zna se da su njihova očekivanja uvijek što manji deficit i javni dug. Može dobiti od tri do šest mjeseci," rekao je Lalovac. Očekuje da će kreditna agencija Standard and Poor's  hrvatski kreditni rejting ostaviti nepromijenjenim (BB s negativnim izgledima).  "Očekujem da će ostati isti, pomaci su napravljeni, gospodarstvo raste, deficit je manji nego prije", kazao je Lalovac koji se nada i da će nova Vlada uspjeti popraviti rejting.