Dnevne novosti

Odbor za financije: neprihvatljivo je da se ignorira 30 posto preporuka Državnog ureda za reviziju

27.01.2016 07:25 ZAGREB, 26. siječnja 2016. (Hina), Saborski Odbor za financije prihvatio je u utorak izvješće o radu Državnog ureda za reviziju, uz poruku kako je neprihvatljivo da čak 30 posto preporuka revizije ostane "mrtvo slovo na papiru".

Glavni državni revizor Ivan Klešić je, podnoseći izvješće, kazao kako su obavljene 273 revizije, u kojima je Državni ured kontrolirao poslovanje različitih subjekata, od ministarstava do općina i političkih stranaka. Provjeravali su, kaže, i jesu li ispravljene pogreške iz ranijih godina. "Provjerom je utvrđeno da je izvršeno ili je u postupku izvršenja 70,8 posto naloga i preporuka uz napomenu da je u posljednih 5 godina postotak izvršenja povećan, što je dobro, s 50 na 70 posto", kazao je Klešić.

Potpredsjednica Odbora Dragica Zgrebec (SDP) iz njegovih je riječi zaključila kako 30 posto preporuka državne revizije ostaje mrtvo slovo na papiru, a neke se pogreške, kaže, ponavljaju iz godine u godinu, i to unatoč edukaciji koju provodi Državni ured.  

Predsjednik Odbora Goran Marić (HDZ) smatra da bi Odbor na sjednice trebao zvati i one koji uporno griješe ili ignoriraju nalaze revizije. "Mislim da je vrijeme da takvi ministri, takvi ravnatelji agencija i takvi predsjednici uprava društava trebaju doći u Sabor i pred članovima odgovarati na pitanja, samo tako možemo ispravljati takvu neprihvatljivu praksu", rekao je Marić. Da u javnom sektoru treba mnogo toga ispravljati smatra i Ivan Lovrinović (Most). "Javni sektor je velika štala u Hrvatskoj, malo je riječ žestoka, to treba urediti. Postavlja se pitanje postojanja državne revizije, a nema učinaka na javno dobro", kazao je Lovrinović.  

Marić je suglasan kako prostora za uštede ima te kako bi samo na standardizaciji materijalnih troškova po zaposlenom državni proračun morao uštedjeti između tri i sedam milijardi kuna. "Ukupni prosjek materijalnih troškova po zaposlenom u Državnom uredu za reviziju je prosječno 20 tisuća kuna godišnje. Znate li koliki je prosječni u DUUDI-ju? Četiri puta više, 80 tisuća", rekao je.