Dnevne novosti

Matica i sindikat umirovljenika traže produženje mandata Nacionalnog vijeća za umirovljenike

12.02.2016 07:25 ZAGREB, 11. veljače 2016. (Hina), Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske predložile su u četvrtak premijeru Tihomiru Oreškoviću da hitno produži mandat Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, kao Vladinog savjetodavnog tijela, barem na šest mjeseci.
Matica i sindikat, koji imaju po dva predstavnika u Nacionalnom vijeću, predlažu Oreškoviću da po hitnom postupku imenuje predstavnike Vlade u Vijeće, kako bi odmah počelo s aktivnostima, a novi sporazum o Nacionalnom vijeću predstavnici umirovljeničkih udruga i Vlade mogli bi potpisati do kraja godine.Dvije umirovljeničke udruge, koje okupljaju više od 300.000 članova, ističu da je Nacionalno vijeće postalo nezaobilazno mjesto dijaloga umirovljenika i predstavnika Vlade.

No, kako Vijeće trenutno ne funkcionira, predstavnici 1,2 milijuna umirovljenika ne mogu sudjelovati u dijalogu, posebno u trenutku kada su najavljene reforme koje će se dijelom odnositi i na umirovljenike i starije osobe. Vijeće je sastavljeno od ukupno deset predstavnika, pet predstavnika umirovljenika i starijih osoba, tri Vlade i po jedan Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a zadatak mu je razmatranje i davanje prethodnog mišljenja o svim zakonima i propisima od interesa za umirovljenike i starije osobe.