Dnevne novosti

Župan Kolar: U medijima nije obrazloženo na što se odnosi 116,5 milijuna kuna duga

17.02.2016 07:20 KRAPINA, 16. veljače, 2015. (Hina), Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar (SDP) objasnio je u utorak činjenice vezane uz nedavno objavljenu analizu Instituta za javne financije, po kojoj je Krapinsko-zagorska županija sa 116,5 milijuna kuna duga najzaduženija županija u Hrvatskoj, a smeta mu što u medijima nije objašnjeno na što se dug odnosi.

Govoreći o toj temi na konferenciji za novinare u Krapini, Kolar je istaknuo da su, pošto je Institut objavio analizu po kojoj je ta županija zadužena 116,5 milijuna kuna, krenuli medijski napisi o tome bez potrebnog obrazloženja stvarne situacije i na što se dug odnosi. "Sve je to dobilo medijsku pozornost i - vezano uz hajku koja traje za ukidanje županija - takav podatak dobar je za one koji zagovaraju upravo ukidanje županija", ustvrdio je Kolar. Objasnio je da je - po analizi - dug županije, grada ili općine zbroj proračunskih manjkova iz ovoga i proteklih razdoblja financiranih kratkoročnim i dugoročnim kreditima, zajmovima i izdavanjem vrijednosnih papira te jamstva koja su izdali svojim trgovačkim društvima i jamstvima. Dodao je kako županija - kad je riječ o njezinim ustanovama i trgovačkim društvima - nema kredita ni jamstava.

U vezi sa zaduženjem županije naveo je 8,1 milijun kuna jamstvenog potencijala za kreditiranje poduzetnika, zatim 99,4 milijuna kuna kreditnog zaduženja za Opću bolnicu Zabok te nešto više od osam milijuna kreditnog zaduženja za Specijalnu bolnicu Stubičke Toplice za uređenje bazena. Naime, župan nije opovrgnuo da je dug, kad se to zbroji, spomenutih 116,5 milijuna kuna, ali mu smeta što se nije točno objasnilo na koga se on odnosi i tko sve sudjeluje u njegovu otplaćivanju.

Podsjetio je da je zabočka Opća bolnica, kada je krenula u izgradnju nove bolnice, ugovor o kreditu potpisan sa ZABA-om, a da su ministarstva zdravstva i financija bila sudužnici te županija jamac. Otplata kredita počela je 2006., a završava 2021. i glavnica je bila 228 milijuna kuna. Župan je rekao da je otplaćeno 147,4 milijuna kuna glavnice te gotovo 76 milijuna kuna kamata, od čega je županija iz vlastitih financijskih sredstava otplatila oko 33,5 milijuna kuna te iz decentraliziranih 88,2 milijuna. "Ukupno je dosad otplaćeno 223,4 milijuna kuna, a ostalo je otplatiti 91,3 milijuna. Od toga županija još treba otplatiti 13,7 milijuna kuna ili 15 posto iznosa. To mi otplaćujemo iz svojih sredstava, otprilike svake godine 2,67 milijuna. Iz decentraliziranih sredstava na godinu se otplaćuje oko 7,5 milijuna kuna ili 35 posto, a preostali iznos od 50 posto plaća država", objasnio je župan Kolar.

U vezi s tadašnjom odlukom o zaduženju radi izgradnje bolnice, objasnio je da je bolnica tada radila u izrazito lošim uvjetima i da je to jedina bolnica koja je izgrađena u samostalnoj Hrvatskoj od podruma do krova, na što su u Zagorju iznimno ponosni. "Sada pitam je li ta investicija opravdana i je li zaduženje županije 116,5 milijuna kuna ili je tek 15-ak milijuna. Da to nismo napravili tada, pitanje bi bilo kada bi uopće krenuli u izgradnju bolnice", rekao je na župan Kolar. Dodao je da su u zabočkoj bolnici odlični uvjeti kakve bi trebali imati svi građani Hrvatske. Za napise u medijima o Krapinsko-zagorskoj županiji kao najzaduženijoj ustvrdio je kako je riječ o klasičnom primjeru stvaranja negativne medijske percepcije te je takve članke nazvao neodgovornima.