Dnevne novosti

HHO: policija postupila po pravu, ali s pomanjkanjem političkog senzibiliteta

22.02.2016 07:35 ZAGREB, 20. veljače 2016. (Hina), Izvršni odbor Hravtskoga helsinškog odbora za ljudska (IO HHO) ocijenio je u subotu da je privođenjem dvojice pravoslavnih vjernika iz BiH koji su bez boravišne i radne dozvole uređivali ograde oko manastira Sv. Jovana u Jasenovcu, policija postupila pravno ispravno, ali je pokazala pomanjkanje socijalno-političkog senzibiliteta budući da svojim postupkom "ide na ruku onima koji u posljednje vrijeme govore o progonu srpskog stanovništva, posebno pravoslavnih vjernika" u Hrvatskoj.

IO HHO u svojoj Izjavi br.6  podsjeća kako su hrvatski mediji objavili vijest o privođenju Jovice Rudića i Miroslava Ilića, koji su volontirali u uređivanju ograde oko manastira Sv. Jovana u Jasenovcu, smještenog u blizini koncentracijskog logora, jer su zatečeni kako rade dozvole za boravak. Kažnjeni su s po 7000 kuna zbog povrede Zakona o strancima te po 500 kuna na ime troškova prekršajnog postupka i izrečena im je mjera udaljavanja iz Hrvatske na tri mjeseca počev od 9. veljače.  "Rudić i Ilić 'slučajno' su zatečeni prilikom popravljanja ograde oko samostana Sv. Jovana u ulici Hrvatskih branitelja.

Policija je najvjerojatnije pristigla temeljem dojave 'pasardana' hrvatstva koji žive u blizini manastira", navodi HHO. Dodaje da su njih dvojica popravljali ogradu i uređivali okoliš oko manastira uoči arhijerejskoga Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) koji će se ondje održati 24. veljače. Istovremeno će biti sahranjeni posmrtni ostatci dvojice vladika sahranjenih u crkvi Sv. Trojice u Pakracu, čije su kosti izvađene iz grobnice tijekom Domovinskog rata i razbacane dok je crkva bila pod kontrolom hrvatske vojske, a crkva je tada i opljačkana. Pravoslavni vjernici kasnije su sakupili kosti i sakrili ih. "Iako su policija i sud s formalno-pravnog stajališta postupili ispravno, ne možemo se oteti dojmu da su pokazali pomanjkanje socijalno-političkog senzibiliteta, budući da svojim postupkom idu na ruku onima koji u posljednje vrijeme govore o progonu srpskog stanovništva, posebno pravoslavnih vjernika u RH.

Pitamo se hoće li državni organi tako postupati i prema građanima Hrvatske ili drugih država koji dobrovoljno rade na crkvama, ogradama i drugim objektima u vlasništvu Katoličke crkve ili neke druge vjerske zajednice", ističe HHO.HHO: pozivamo na razboritost čimbenike u državi, društvu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Katoličkoj crkvi Navodi kako se i privođenje i protjerivanje i arhijerejski Sabor u Jasenovcu događaju u trenutku dok se u javnosti, na inicijativu Pravoslavne crkve, uz podršku pape Franje i Katoličke crkve u Hrvatskoj nastoji potaknuti ekumenski dijalog u ozračju nastojanja da se rasvijetlli uloge blaženoga kardinala Alojzija Stepinca u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH). Upozorava i da su odmah oživjele rasprave o zlosretnim događajima u koncentracijskom logoru Jasenovac. "Neosporno je da postupak policije ne doprinosi smanjenju međunacionalnih tenzija u hrvatskom društvu. No jednako tako upitno je koliko odabir jasenovačkog manastira kao mjesta održavanja arhijerejskog Sabora SPC doprinosi stvaranju drugačije atmosfere, povoljnije za dijalog. 

IO HHO stoga poziva sve čimbenike u državi, društvu i u objema Crkvama na razum i razboritost. Smatramo da je potrebno voditi računa o povijesnom bremenu kojim su opterećeni odnosi dvaju naroda, dviju Crkava i dviju država, ali povijest ne smije biti uteg koji će blokirati okrenutost prema budućnosti prožetoj vrednotama, civilizacijskim vrijednostima i dostignućima utemeljenim na ljudskim pravima i ekumenizmu. Samo tako moguće je stvarati kvalitetnije i zdravije odnose između ovih dvaju naroda i Crkava kojima pripadaju"; stoji u Izjavi Izvršnog odbora HHO-a koju potpisuje predsjednik Ivan Zvonimir Čičak.