Dnevne novosti

Velikogorički gradonačelnik proziva bivšu Vladu, HERA-u i HEP zbog problema s razdjelnicima topline

23.02.2016 07:35 ZAGREB, 22. veljače 2016. (Hina), Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić u ponedjeljak je zbog izuzetno visokih cijena grijanja i problema nakon ugrađenih razdjelnika prozvao bivšu Vladu koja je uvela zakonsku obvezu za ugradnju razdjelnika, HERA-u koja nije ispunila obvezu o edukaciji građana o razdjelnicima, te HEP Toplinarstvo koja nije ništa poduzelo kako bi se ujednačila cijena grijanja za pojedine gradove. 
"Želim upozoriti javnost na apsurdnu situaciju s razdjelnicima kao problem koji nam je ostavila prošla Vlada, i o tome ću nastaviti govoriti sve dok se problem ne riješi", ističe Barišić u priopćenju. Optužio je Vladu Zorana Milanovića da je odredila uvođenje razdjelnika kao zakonsku obvezu, a gradovima i građanima "ostavila obvezu financiranja potpuno netransparentnog sustava", te ujedno "oduzela gradovima pravo odobravanja, odnosno odbijanja poskupljenja". "To što su time preuzeli na sebe odgovornost ništa nam ne znači danas kada su građani dobili potpuno zbunjujuće račune za siječanj. Nakon što su građani financirali razdjelnike i dalje se ne zna tko se grije, a tko plaća. Nekim građanima je trošak grijanja ostao isti, nekima je beznačajno smanjen, dok su neki građani dobili astronomske iznose bez ikakvog objašnjenja", upozorava Barišić.

HEP Toplinarstvu poručuje da "mora poštivati trendove poslovanja u 21. stoljeću, a to je transparentnost". Svaki građanin mora imati mogućnost pregleda svoje potrošnje, tako da u svakom trenutku mogu provjeriti status troškova svoga grijanja preko interneta ili mobitela, naglašava Barišić. Tvrdi da je Velika Gorica ispunila svoja obećanja, uključujući i sufinanciranja razdjelnika i izradu energetskih certifikata, kao i da se krenulo s obnovom fasada kako bi energetska učinkovitost bila veća. "Suprotno tome, HERA nije ispunila obvezu i obećanje o edukaciji građana vezano uz korištenje razdjelnika, kao što ni HEP Toplinarstvo nije poduzelo ništa po našim zahtjevima o ujednačavanju cijena grijanja Velike Gorice i ostalih gradova", upozorava Barišić.

Velikogorički gradonačelnik poručuje da će i dalje inzistirati na ispunjenju tog zahtjeva, te poziva i druge gradonačelnike da mu se pridruže u zaštiti interesa građana. Nezadovoljstvo računima za grijanje nakon što je uvedena zakonska obveza uvođenja razdjelnika javno su izrazili brojni građani, a bili su i temom rasprave u Hrvatskome saboru kada je na dnevnome redu bilo godišnje izvješće o radu HERA-e. Osim toga, profesor sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta Ivica Džeba podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tržištu toplinskom energijom, koji propisuje obvezu ugradnje razdjelnika, i Pravilnika o načinu raspodjele i obračuna troškova za isporučenu toplinsku energiju