Dnevne novosti

Dubrovačko Gradsko vijeće traži provjeru zakonitosti postupanja Vlahušića u obnovi Lazareta

23.02.2016 07:20 DUBROVNIK, 22. veljače 2016. (Hina), Dubrovačko Gradsko vijeće donijelo u ponedjeljak na tematskoj sjednici zaključak kojim od nadležnih institucija traži ocjenu zakonitosti obnove kompleksa Lazareta, kako bi se ''otklonile sumnje u zakonitost postupanja gradonačelnika Dubrovnika Andre Vlahušića u pripremi i provođenju tog projekta''.

Projekt obnove kompleksa Lazareta, povijesne dubrovačke karantene, izvodila je osječka tvrtka Monte Mont s kojom je Grad Dubrovnik ugovor vrijedan više od 30 milijuna kuna potpisao 2012. godine. Projekt, sukladno kojem je tada raspisan javni natječaj, predviđao je obnovu svih deset lađa te trga Laazareta, no tijekom dvije godine obnove, projekt i troškovnik su mijenjani, a u konačnici je od deset lađa obnovljeno samo njih sedam. Gradski vijećnik HDZ-a Marko Potrebica rekao je na sjednici kako je tvrtka Trames, koja je radila nadzor još u 2013. godini upozorila Grad Dubrovnik da je zbog bitne izmjene početnog ugovora i projekta potrebno raspisati novu javnu nabavu.
"
'Kako je moguće da ono što je trebalo trebalo koštati 30 milijuna kuna, košta po novom troškovniku čak 48 milijuna kuna? Nevjerojatno je da tvrtka iz Osijeka potuče dubrovački konzorcij koji je imao dobre cijene, a onda se u pola postupka mijenja projekt. Vi ste im kao Grad Dubrovnik pogodovali, a dubrovački poduzetnici su ispali smiješni. Vas zakoni nisu zanimali, a vi ne možete raskidati ugovor u srpnju 2015. godine kada su radovi već bili gotovi'', rekao je na sjednici Potrebica.

Gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako je cijeli projekt napravljen po zakonu, te osporio eventualnu štetu za proračun Grada, kao i iznos od 48 milijuna kuna koji, kako kaže, nije isplaćen izvođaču radova. Na pitanja gradskih vijećnika tko je odobrio izmjenu troškovnika i projekta, Vlahušić je ustvrdio kako on osobno, ali ni nitko iz Grada Dubrovnika nije odobrio izmjenu te kako su svi uključeni u obnovu Lazareta potpisali izjave da je sve rađeno po zakonu. U zaključku koji je većinom glasova prihvatilo Gradsko vijeće pozivaju se nadležna tijela, među ostalim i Županijsko državno odvjetništvo, kao i Policijska uprava dubrovačko-neretvanska na provjeru zakonitosti jer, ističe se, ''postoje sumnje kako su pojedinci radili protivno zakonu''.

''Na osnovu dostavljene nepotpune dokumentacije i provedene rasprave na tematskoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, iskazane su sumnje da su određeni pojedinci, kao i službenici u upravnim odjelima i gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić postupili protivno zakonu u pripremi i provedbi projekta obnove kompleksa Lazareti, kao i isplati proračunskih i drugih sredstava, te kako postoje oprečna mišljenja u svezi provedbe projekta, potrebno je da nadležna tijela u okviru svojih ovlasti poduzmu sve radnje kako bi ova gradska uprava i Gradsko vijeće nastavilo rad neopterećeno sumnjama u nezakonitost i materijalnu neizvjesnost cijelog projekta'', navodi se u zaključku dubrovačkog Gradskog vijeća.

U izjavi novinarima nakon sjednice gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako u pozadini ove priče stoji politika. ''HDZ ima problema s Vlahušićem i jedini način na koji misle da me mogu smijeniti je pritisak na institucije'', ustvrdio je on. Inače, za ovakav zaključak glas je dalo 13 vijećnika i to koalicija HDZ-HSLS-HSP AS-a, vijećnici liste Srđ je Grad, kao i Dubrovačkog demokratskog sabora. Protiv su bili vijećnici HNS-a, dok su suzdržani bili vijećnici HSU-a, Dubrovačke stranke i SDP-a, inače Vlahušićevi koalicijski partneri u Gradskom vijeću.