Dnevne novosti

Jurlina Alibegović i župani za dijalog o reformi lokalne samouprave

24.02.2016 07:25 ZAGREB, 23. veljače 2016. (Hina), Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović pozvala je u utorak predstavnike županija na suradnju i dijalog oko buduće reforme državne i javne uprave, te lokalne i regionalne samouprave, a njezin je poziv pozdravio čelnik Hrvatske zajednice županija šibensko-kninski župan Goran Pauk, koji je uvjeren da će s Vladom pronaći zajednički jezik, a županije još dugo opstati u sadašnjem obliku. 
"Ministarstvu i Vladi su u fokusu interesa javna uprava, državna uprava, lokalna i regionalna samouprava. Naš je cilj imati efikasnu javnu upravu, koja će efikasno pružati usluge građanima i gospodarstvu. To je naš strateški cilj, kojega ne možemo ostvariti sami. Reforma javne uprave je sveobuhvatna i potrebna nam je vaša pomoć", rekla je Jurlina Alibegović na skupštini Zajednice županija u zagrebačkom hotelu Internacional. Ministrica je s Paukom dogovorila sastanak na kojem će se definirati sve važne teme koje se tiču reforme uprave. "Teme ćemo definirati vrlo jasno i o svim ćemo strateškim ciljevima i pojedinim mjerama diskutirati argumentirano. Pripremit ćemo analize, varijante i prijedloge, a u razgovor ćemo uključiti i akademsku zajednicu, sindikate i medije. Važan nam je otvoreni dijalog u smjeru javnih usluga na dobrobit građana naše zemlje", poručila je Jurlina Alibegović. Novinarima je nakon skupštine ponovila kako je u pripremu složenih reformi nužno uključiti sve važne dionike. "Zajednica županija je vrlo važan dionik i ja ću, naravno, u razgovor i promišljanje optimalnih rješenja za Hrvatsku uključiti i predstavnike županija", rekla je ministrica.

Njezine riječi i sudjelovanje u radu skupštine Zajednice Županija Pauk je protumačio kao znak dobre volje, u smjeru koji županije žele, a to je otvaranje dijaloga. "Želimo naglasiti da nismo protiv reformi. Upravo suprotno, s pozicija županija o toj reformi imamo svoj stav, koji će vjerojatno uvažiti svi koji znaju što radimo", kazao je Pauk. Smatra kako je ministrica Jurlina Alibegović bila "poprilično fer" samim time što je došla na skupštinu i najavila otvaranje dijaloga. "Slijedi razgovor, dijalog, da vidimo kakve su pozicije njene i naše, koji su argumenti jedne i druge strane, vjerujem da ćemo naći zajednički jezik i da će naše županije još dugo opstati ovakve kakve jesu", dodao je Pauk.

Sudionicima skupštine predstavljene su mogućnosti koje pruža Europski fond za strateška ulaganja (EFSI), kroz koji bi idućih godina trebalo biti investirano više od 320 milijardi eura. Voditelj ureda Europske investicijske banke u Hrvatskoj Anton Kovačev pritom je ocijenio da bi Hrvatska trebala značajnije koristiti mogućnosti ulaganja u inovacije i obrazovanje, što je kod nas zanemareno, a među prioritetima je EU, koja je za to namijenila izdašne strukturne fondove. Na skupštini su dodijeljene nagrade učenicima Gospodarske škole Varaždin i OŠ Stjepana Radića iz Imotskog čiji su radovi odabrani među pet najboljih na natjecanju "Neka se tvoj glas čuje" EU projekta LADDER. Cilj natjecanja bio je iznjedriti slogan koji će potaknuti interes i povećati razinu informiranosti o razvojnim temama kao što su ljudska prava, migracije, borba protiv siromaštva, tolerancija, zaštita okoliša i dr., a na razini EU sudjelovalo je više od 300 škola iz 17 zemalja.