Dnevne novosti

Erjavec: suradnja s novom vladom RH u migrantskom pitanju mnogo bolja nego s prijašnjom

29.02.2016 07:10 LJUBLJANA, 28. veljače 2016. (Hina), Suradnja Ljubljane i Zagreba u izbjegličkoj krizi mnogo je bolja otkako Hrvatska ima novu vladu, izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova za Slovensku televiziju te je najavio da će idućeg mjeseca u posjet doći ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

"Suradnja po pitanju migracija s novom hrvatskom vladom mnogo je bolja nego s prijašnjom (Zorana) Milanovića", kazao je Erjavec u razgovoru za Slovensku televiziju, emitiranom u nedjelju navečer. Tijekom multilateralnih susreta već dvaput se susreo s novim hrvatskim kolegom po dužnosti koji će, najavio je, u ožujku posjetiti Sloveniju. Slovensko-hrvatsku suradnju u protoku izbjeglica smatra dobrom, a  nastavljaju se i dobri gospodarski odnosi, rekao je Erjavec. U pogledu otvorenih pitanja nema promjena i ne očekuje brze pomake, rekao je nadalje Erjavec. 

Iako je Hrvatska izašla iz arbitražnog postupka o graničnom prijeporu, Erjavec je ponovio poznato stajalište Ljubljane da očekuje nastavak rada arbitražnog suda koji će donijeti presudu. Otvorena pitanja treba riješiti na međunarodnim ustanovama, rekao je. U razgovoru za televiziju Erjavec je najviše govorio o izbjegličkoj krizi. Rekao je da je skeptičan prema dogovoru Europske unije i Turske o zaustavljanju migrantskog vala. Zato drži dobrom odlukom zemalja na tzv. balkanskoj izbjegličkoj ruti da sve više koordiniraju režim prihvata izbjeglica prema prijedlogu Austrije. Sigurnosna situacija u Sloveniji nije nimalo ugrožena valom izbjeglica i sve je normalno, rekao je Erjavec i ocijenio da oporba u vezi s tim bez razloga potiče strahove kod ljudi. Ako bi situacija s migrantskim valom eskalirala Ljubljana ima spremne planove, rekao je i naglasio da migranti u zemlju ulazu uz kontrolu sigurnosnih organa.