Dnevne novosti

Marić ne želi nagađati kakva će biti odluka EK-a o makroekonomskim neravnotežama

09.03.2016 07:20 BRUXELLES, 8. ožujka 2016. (Hina), Ministar financija Zdravko Marić nije htio u utorak nagađati kakva će biti odluka Europske komisije u pogledu postupka makroekonomskih neravnoteža, koja će biti donesena kasnije popodne na sjednici Komisije u Strasbourgu.

Na pitanje očekuje li pokretanje korektivnog postupka, ministar Marić, koji je sudjelovao na sastanku EU ministara financija, rekao je da "ne bi u ovom trenutku komentirao dok Europska komisija ne odradi svoje procedure" te da će komentirati kada odluka bude poznata. Prije desetak dana Komisija je objavila izvješća o ekonomskim i socijalnim izazovima članica EU-a te dubinske analize makroekonomskih neravnoteža za 18 zemalja članica, među njima i Hrvatske.

Tada nisu objavljeni njezini zaključci i ocjene te se očekuje da će to Komisija obaviti u utorak poslijepodne na sastanku u Strasbourgu. Novost je da će ove godine zemlje članice pri ocjenjivanju makroekonomske situacije biti podijeljene u četiri skupine, umjesto u šest kao što je bilo prošle godine. U prvoj skupini su zemlje bez makroekonomskih neravnoteža, u drugoj zemlje s makroekonomskim neravnotežama, u trećoj zemlje s prekomjernim neravnotežama i u četvrtoj zemlje s prekomjernim neravnotežama koje zahtijevaju korektivni postupak.

Hrvatska je u veljači prošle godine bila u petoj kategoriji, zadnjoj koja spada u preventivnu dimenziju postupka makroekonomskih neravnoteža, nakon koje slijedi početak korektivnog postupka. Tada je bila najavljena mogućnost prelaska u šestu kategoriju, ako Komisija ocijeni da nacionalni reformski program ne nudi jamstvo da se ide prema ispravljanju neravnoteža. To je na kraju Hrvatska uspjela izbjeći.  Korektivni postupak do sada nije pokrenut ni protiv jedne zemlje. Kod korektivnog postupka od zemlje se traži da izradi korektivni akcijski plan. Komisija potom ocjenjuje taj akcijski plan i ako nije zadovoljna, traži novi plan.

U slučaju da ni drugi korektivni akcijski plan nije zadovoljavajući, zemlje članice eurozone mogu biti financijski kažnjene do 0,1 posto BDP-a, dok kod ostalih zemalja postoji mogućnost suspenzije dijela europskih fondova koji su im na raspolaganju.  Ministar Marić u utorak je rekao na marginama sastanka ministara financija EU da je imao niz bilateralnih sastanaka s kolegama ministrima te s povjerenicima i predstavnicima Europske komisije.  Između ostaloga, na tim se sastancima razgovoralo o proračunu za ovu godinu, koji će ovaj tjedan biti na Vladi te o nacionalnom reformskom programu i programu konvergencije, koje Hrvatska mora poslati Europskoj komisiji do kraja travnja.

Ministar Marić je s nizozemskim kolegom Jereonom Dijsselbloemom potpisao Memorandum o razumijevanju i tehničkoj suradnji između Hrvatske i Nizozemske. "To je nastavak dugogodišnje suradnje s Nizozemskom i njihovim ministarstvom financija. Mislim da je to za Hrvatsku dosad bio, i ubuduće će biti vrijedan izvor suradnje, ne toliko u smislu financijskih stvari, iako ni to nije isključeno, nego u tome što od njihova ministarstva dobivamo ekspertizu i određena znanja koja se lako i dobro prenose u naš sustav", rekao je ministar Marić.