Dnevne novosti

G. Marić (HDZ): HNB prednjači u uništavanju malih banaka

10.03.2016 07:20 ZAGREB, 9. ožujka 2016. (Hina), HDZ-ov saborski zastupnik Goran Marić prozvao je u srijedu Hrvatsku narodnu banku (HNB) da prednjači u uništavanju malih banaka koje bi, istaknuo je, trebalo čuvati jer su "dragulj hrvatskog gospodarstva".

"Umjesto da čuvamo male banke, jer su dragulj hrvatskog gospodarstva, kao što je i mali poduzetnik, sve činimo da uništimo malog poduzenika i malu banku, a u tome prednjači HNB i to s izjavama viceguverenera koji kaže da Hrvatskoj ne trebaju male banke", izjavio je Marić u saborskoj raspravi o polugodišnjoj informaciji HNB-a za prvo polugodište 2015. godine. HNB je optužio da malim bankama šalje prinudne upravitelje, nakon čega je situacija još gora. "Kad bi znali zašto ste na 12 sekundi deblokirali račun Credo banke i tko se sve naplatio u tih 12 sekundi, znali bi što je učinila HNB, kakav je grijeh u tom slučaju", rekao je Marić.

 Marić: Svako negativno spominjanje HNB-a doživljava se kao "element državnog udara"  

Tvrdi da se svako spominjanje rada središnje banke u negativnom kontekstu doživljava kao da ima "elemente državnog udara". "Možda oni koji progovore negativno trebaju očekivati uhićenja. Pa evo, samo čekam kad će mi se skinuti imunitet i remen da počnem skiadati", kaže Marić. Guverneru Borisu Vujčiću predbacio je da u podužem izlaganju ni riječi nije rekao o troškovima poslovanja HNB-a koji su, navodi, porasli s 296 na 309 milijuna u 2014, da nije spomenuo rast troškova za zaposlenike, da nema institucije gdje su troškovi zaposlenika 20 posto ukupnih troškova. "Nije ni čudo, kad se najviše pažnje u HNB-u posvećuje natječaju za kuhare koji imaju sposobnosti spojiti okus hrane i pića", zaključio je Marić. 

Vujčić: HNB je osobito bio uspješan u održanju financijske stabilnosti  

Vujčić je u 40-minutnom izlaganju, popraćenim prezentacijom, kao dvije ključne zadaće HNB-a naveo održavanje stabilnosti cijena i financijsku stabilnost, istaknuvši da je banka osobito bila uspješna u ovom drugom. Hrvatska je, podsjeća, imala drugu najjaču recesiju u EU, a nije imala financijsku krizu, a bankovni joj je sektor ostao stabilan. To nije slučajno, to je plod dugogodišnjeg sustavnog rada, naglasio je. Istaknuo je da je monetrana politika HNB-a "trenutno izuzetno ekspanzivna" te nije ni kočnica niti prepreka oživljavanju gospodarstva i ubrzanju njegova oporavka. "Ako će svi akteri ekonomske politike donositi kvalitetne odluke, koje će ići u smjeru popravljanja strukturnih slabosti gospodarstva, onda će i trenutni karakter monetrane politike u nastojanju oporavka hrvatskog gospodarstva biti uspješniji", poručio je guverner HNB-a.