Dnevne novosti

Predstavnica OESS-a "ozbiljno zabrinuta" za slobodu medija u Hrvatskoj

11.03.2016 07:30 ŽENEVA, 10. ožujka 2013. (Hina), Predstavnica OESS-a za slobodu medija je u četvrtak izrazila "ozbiljnu zabrinutost" za slobodu medija i neovisnih regulatornih tijela u Hrvatskoj, nakon smjenje ravnatelja HRT-a i predloženog raspuštanja Vijeća za elektroničke medije.

Hrvatski sabor je prošlog tjedna na prijedlog vlade smijenio glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, a vlada je u četvrtak predložila i smjenu članova vijeća koje nadzire rad elektroničkih medija. "Te odluke vlasti izazivaju ozbiljnu zabrinutost za ukupno stanje slobode medija u zemlji", priopćila je predstavnica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) za slobodu medija Dunja Mijatović. "Pozivam vlasti da poduzmu hitne mjere kako bi se taj trend zaustavio i da učine sve kako bi se sačuvala neovisnost javne televizije i regulatornog tijela", dodala je.

Saborska većina HDZ-a i Mosta smijenila je Radmana jer nije razdvojio komercijalne i javne prihode HRT-a, optužujući ga također da je od javnog servisa stvorio SDP-ovu televiziju. Vlada je smjenu Vijeća za elektroničke medije predložila zbog teških propusta u izvršenju zakonskih obveza, jer u izvješću ne spominje da je na HRT-u proveden nadzor nad korištenjem mjesečne pristojbe i drugih javnih prihoda, a među ostalim i zbog toga što je članica Vijeća Gordana Simonović protuzakonito obnašala dvije javne dužnosti – članice Vijeća i članice Upravnog vijeća Hine. U OESS-u kažu da se radi o "nagloj odluci" vlade da smijeni Agenciju kojoj je na čelu Mirjana Rakić i koja je ranije ove godine, kako kaže, već "bila izložena političkom pritisku i neugodnostima kada je na tri dana suspendirala program televizije Z1", zbog, kako je navela "govora mržnje i širenja panike među građanima".

"Neovisnost regulatornog tijela klučan je element za pluralizam i slobodu medija", rekla je Mijatović. "Bilo kakvo mješanje ili pritisak da se okonča njezin mandat i raspuste njezini članovi može se smatrati samo kao oblik političkog pritiska na agenciju i njezinu neovisnost u donošenju odluka", dodala je. Predstavnik OESS-a za slobodu medija prati stanje slobode medija i izražavanja te upozorava na kršenje tih sloboda u svih 57 članica te međunarodne organizacije, navodi se u priopćenju.