Dnevne novosti

Decentralizacija bolničkog sustava i proširenja hitne bolničke mreže na razini Hrvatske

14.03.2016 07:25 ZAGREB, 12. ožujka 2016. (Hina), U Ministarstvu zdravlja održan je sastanak o vraćanju županijskih bolnica na upravljanje svojim osnivačima te o reorganizaciji i proširenju hitne medicinske mreže na razini cijele Hrvatske, a ministar Dario Nekić istaknuo je da Programa sanacije bolnica do sada nije polučio očekivane rezultate i smanjio dugove bolnica, priopćeno je u subotu iz Ministarstva.

Sastanak je održan u petak, a na poziv ministra Nakića nazočni su bili gotovo svi župani ili njihovi zamjenici te pročelnici za zdravstvo. Ministar Nakić je prezentirao dosadašnje rezultate Programa sanacije bolnica koji pokazuju da nije polučio očekivane rezultate i smanjio dugove bolnica, ističe se u priopćenju. Na temelju dosadašnjih rezultata Programa sanacije, ministar je predložio dopune Zakona o sanaciji javnih ustanova koji podrazumijeva sklapanje posebnih sporazuma između Ministarstva zdravlja, županija (osnivača) i zdravstvenih ustanova. Unutar svakog sporazuma će se posebno iskazati nastala dugovanja određenih bolnica koja su nastala u razdoblju od 31. prosinca 2013. do 31. prosinca 2015. te će se sukladno tome i ostalim parametrima posebno dogovoriti tijek rješavanja nastalih dugova i obaveza. 

Novonastala dugovanja, od 1. siječnja 2016., vraćati će se  uštedama u tekućem poslovanju te dodatnim sredstvima koja će se osiguravati iz fondova EU, navode iz Ministarstva. Povećanje mreže hitne helikopterske službe u suradnji s MORH-om Druga tema sastanka bila je reorganizacija i povećanje hitne bolničke mreže koja će novim planom postići bolju organizaciju i optimalnu pokrivenost. Prilikom izrade plana se vodila posebna briga oko onih područja koja su imala veliku opterećenost i nedostatak kadrova i onih područja koja nisu bila pokrivena mrežom, što se posebno odnosi na područja od posebne državne srbi gdje je izražena velika depopulacija stanovništva i iseljavanje.

Plan obuhvaća i povećanje mreže hitne helikopterske službe u suradnji s Ministarstvom obrane RH, koja će najviše utjecati na povećanu učinkovitost sustava tijekom ljetnih mjeseci.  Na sastanku je odlučeno će se pristupiti i rješavanju rada liječnika u koncesiji i onih koji rade u domovima zdravlja na sudjelovanju u radu izvanbolničke hitne službe ili rješavanju mrtvozorničke službe. Na sastanka je izraženo zadovoljstvo i postignuta je suglasnost nazočnih o izloženim temama, te je zaključeno da će se daljnjim zajedničkim radom i postupcima raditi na  unapređenju zdravstvenog sustava i smanjenju dugovanja, navodi se u priopćenju.