Dnevne novosti

RH poručila članicama UN-a da je spremna na bilateralno rješenje sa Slovenijom

18.03.2016 07:10 ZAGREB, 17. ožujka 2016. (Hina), Hrvatska je članicama UN-a podijelila stajalište o nepovratno kompromitiranom arbitražnom postupku sa Slovenijom i iskazala spremnost da se granični prijepor riješi bilateralno, priopćio je MVEP u četvrtak.
"Kao što je poznato, Slovenija je svojim postupcima nanijela nepopravljivu štetu arbitražnom postupku, vjerodostojnosti i neovisnosti Arbitražnog suda. Time je povrijedila Sporazum o arbitraži, čiji se predmet i svrha više ne mogu ostvariti", navodi se u priopćenju. Slijedom toga Hrvatska očekuje da Arbitražni sud zbog nepopravljive kompromitiranosti i korumpiranosti postupka "bez odgode okonča svoj rad". Za takvu odluku Arbitražni sud posjeduje dovoljno informacija koje mu je Hrvatska dostavila odmah nakon otkrivanja protupravnog i neetičnog djelovanja Slovenije, stoji u priopćenju.

"Hrvatska je jasno poručila da je spremna, u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu s međunarodnim pravom, granični spor sa Slovenijom riješiti bilateralnim pregovorima", ističe MVEP. Stalni arbitražni sud (PCA) sa sjedištem u Haagu u ponedjeljak je objavio da za 17. ožujka saziva novu usmenu raspravu u vezi s hrvatsko-slovenskim graničnim prijeporom na kopnu i moru. Ministar vanjskih poslova Miro Kovač istog je dana naglasio da je Hrvatska izišla iz arbitraže i da nije više strana u postupku te da se neće odazvati pozivu.