Dnevne novosti

Nakić: izmjene Zakona o sanaciji javnih ustanova neće opteretiti županijske proračune

18.03.2016 07:25 ZAGREB, 17. ožujka 2016. (Hina), Ministar zdravlja Dario Nakić odbacio je u četvrtak tumačenje saborske oporbe da će predložene izmjene Zakona o sanaciji javnih ustanova opteretiti proračune županija, poručivši kako će dugove nastale do kraja prošle godine sporazumno pokriti same bolnice, županije i država, na što su mu oporbeni zastupnici uzvratili upozorenjem da prijedlog državnog proračuna nije predvidio sredstva za tu namjenu.

Ministar Nakić je, obraćajući se zastupnicima na kraju cjelodnevne rasprave u Hrvatskom saboru, naglasio da sanacija ustanova u zdravstvu nije postigla svoj cilj te kako Vlada bolnice želi vratiti nijhovim osnivačima.  "Neshvatljivo je kako su županije trebale dvije godine da vrate osnivačka prava i da skupštine nikad nisu raspravljale kakvo je stanje u ustanovama kojima su osnivač. Imaju li one pravo na tu informaciju", upitao je ministar. Rekao je kako je namjera predloženih zakonskih izmjena da se decentralizira upravljanje nad ustanovama u zdravstvu, ali i naglasio kako bi bilo licemjerno tražiti od županija da preuzmu dugove koji su nastali za vrijeme sanacije.

U tu je svrhu, kaže ministar Nakić, Vlada u srijedu prihvatila amandman na temelju kojega će same ustanove, njihovi osnivači i Ministarstvo sklopiti sporazum o rješavanju dugova. Njegovi argumenti nisu uvjerili oporbu pa je tako Peđa Grbin (SDP) rekao da vjerovnik može birati od kojega će dužnika naplatiti tražbinu. "Potraživat će od onih od kojih im je najlakše naplatiti", kazao je Grbin, upozorivši i kako je amandman Vlade predvidio obveze za državu koje se u proračunu ne spominju.  

SDP-ovci upozoravaju da zdravstveni sustav dnevno generira 100.000 kuna dugova koji će pasti na teret županija.  "Kada prebacite bolnice na županije, dugovi ostaju i generiraju se novi. Garantiram da će za godinu dana dugovi će biti tu, nastati će novi, a županije će grcati u problemima", rekla je Ana Komparić Devčić (SDP), dok njezina stranačka kolegica Dragica Zgrebec smatra da Sabor uopće ne bi smio prihvatiti zakon koji državi stvara obveze kojih nema u proračunu. Oporba je i poslijepodne tvrdila da se zakon donosi samo radi smjena ravnatelja i sanacijskih vijeća bolnica, dok su vladajući uzvraćali da su čistke i "uhljebljivanje" bile jedina stvarna namjera plana sanacije.

"Plan sanacije bio je samo da se provede političko kadroviranje i uhljebi što više svojih podobnika. Pogledajte koliko je sanacijskih upravitelja i vijeća u SDP-u, HNS-u i drugim strankama koalicije, sve će vam biti jasno - partijska podobnost prije svega", istaknuo je HDZ-ov zastupnik Josip Đakić. Poručio je da su sanacijski ravnatelji odgovorni za poslovanje s negativnim rezultatom te da moraju snositi odgovornost.