Dnevne novosti

Milas Klarić: nisam odbila surađivati s radnom skupinom za analizu Obiteljskog zakona

24.03.2016 07:40 ZAGREB, 23. ožujka 2016. (Hina), Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić oglasila se u srijedu priopćenjem u kojem je potvrdila informaciju da je odbila formalno imenovati svog predstavnika u radnu skupinu za analizu Obiteljskog zakona, ali i objasnila da to ne znači da je odbila surađivati s tom radnom skupinom.
"Točno je da sam se zahvalila na pozivu da formalno imenujem svog predstavnika u radnoj skupini za analizu i ocjenu dosadašnjih učinaka i iskustava u primjeni Obiteljskog zakona iz 2015., ali  to ne znači da sam odbila surađivati s radnom skupinom i sudjelovati sa svojim prijedlozima", navodi u priopćenju pravobraniteljica za djecu Milas Klarić. Na predstavljanju radne skupine kojoj je zadaća analizirati Obiteljski zakon iz 2015. na koji je Ustavnom sudu podneseno više zahtjeva za ocjenom ustavnosti, tajnica skupine, odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko izvijestila je u srijedu da se od "pravobraniteljica pozivu za sudjelovanjem jedino nije odazvala pravobraniteljica za djecu".

U svom obrazloženju Milas Klarić navodi "da nije sklona formalno sudjelovati u radu radnih tijela izvršne vlasti, smatrajući važnim da, kao nezavisno tijelo za zaštitu prava djece, očuva samostalnost u svojem radu i postupanju". Razlog za to, kako navodi, uz ostalo nalazi i u odredbi Općeg komentara br. 2, stavak 25. Odbora za prava djeteta UN-a, prema kojoj nacionalne institucije za ljudska prava neovisno prate, pridržava li se država međunarodno preuzetih obaveza u ostvarivanju prava djeteta. Stoga je, mišljenja je Milas Klarić, nužno da institucije ostanu potpuno slobodne u određivanju vlastitih prioriteta i utvrđuju vlastite aktivnosti te da se na njih ne delegiraju obveze vlasti.

Također navodi da je u odgovoru Ministarstvu socijalne politike i mladih navela kako je spremna odgovoriti na sve upite koji se radnoj skupini pokažu relevantni u području zaštite prava djece te ih zamolila da je obavještavaju o aktivnostima radne skupine. U skladu s time, na zatim primljenu zamolbu ministarstva za sudjelovanjem u stručnoj raspravi o iskustvima u dosadašnjoj primjeni Obiteljskog zakona iz 2015., pravobraniteljica je odgovorila 18. ožujka 2016. "Dakle, nije točno da je pravobraniteljica za djecu odbila uputiti svoje prijedloge i mišljenja", navela je u priopćenju Milas-Klarić.