Dnevne novosti

Prijevremeni lokalni izbori: Malo novca u kampanji

30.03.2016 07:20 ZAGREB, 29. ožujka 2016. (Hina), Malo novca 'okreće' se u kampanji za prijevremeni izbor gradonačelnika Nove Gradiške te načelnike općina Matulji, Kolan i Gvozd, čija će imena biti poznata u nedjelju, 3. travnja.
Tada će se, naime, održati drugi krug prijevremenih izbora u jedinicama koje svoje gradonačelnike i načelnike nisu izabrale 20. ožujka, jer niti jedan kandidat nije dobio potreban broj glasova, dakle više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Od ukupno devet jedinica, drugi će se krug održati u njih četiri - Novoj Gradiški, Matuljima, Kolanu i Gvozdu, pa je u "igri" za čelna mjesta ukupno osam kandidata.

Zbrojeno, njih šestorica čija su izvješća javno dostupna, od donatora je za kampanju dobilo 24.500 kuna, a "zajedno" su potrošili tek nešto više od 32.000 kuna, što je daleko manje od iznosa koje im dopušta zakon. S obzirom na veličinu jedinica te činjenicu da se radi o drugom krugu, svaki od kandidata u Novoj Gradiški i Matuljima mogao je u oba kruga potrošiti po 300.000 kuna, a u Kolanu i Gvozdu po 60.000 kuna. U najvećoj jedinici, Novoj Gradiški, naklonost oko 12.500 birača traže kandidat SDP-a i Hrvatskih laburista Vinko Grgić te Dražen Oršulić kao kanidat HDZ-a, HSS-a i HSP-AS. 

Grgić je izvijestio da je na kampanju potrošio nešto manje od devet tisuća kuna, a da od donatora do 25. ožujka nije dobio ništa. Oršulićevi su izborni troškovi 14.300 kuna, od donatora je dobio pet tisuća kuna. Na kampanju je predvidio potrošiti ukupno 20.000 kuna - deset tisuća vlastitih i deset tisuća stranačkih kuna. U Matuljima se za načelničko mjesto bore nezavisni Miodrag Šarac i SDP/HSU-ov Mario Ćiković, a u Kolanu, općini s manje od 800 birača, HDZ-ov Šime Gligora i HSS-ov Josip Zubović.

U drugi izborni krug u Gvozdu ušli su SDSS-ov Branko Jovičić i SDP-ov Zdravko Stijepović. Od 7.400 kuna donacija, koliko je ukupno prikupio, sam Jovičić uplatio je 4.900 kuna, a stranka mu je dala 2.500 kuna. Do 25. ožujka troškovi su mu iznosili oko 1.800 kuna. Stijepović je prijavio tisuću kuna donacija i 850 kuna izbornih troškova. Svi kandidati donacije mogu prikupljati do završetka izborne kampanje, to jest do ponoći, 1. travnja. I pravne i fizičke osobe mogu im u ovoj godini donirati do 30.000 kuna.