Dnevne novosti

Karamarko o odabiru čelnika SOA-e: Ne mogu odreći pravo premijeru, ali vladajuća bi koalicija trebala prodiskutirati o kandidatima

30.03.2016 07:30 VIROVITICA, 29. ožujka 2016. (Hina), Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko rekao je u utorak, komentirajući premijerovo supotpisivanje prijedloga da se za novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) imenuje Daniel Markić, kako ne može odreći pravo premijeru Tihomiru Oreškoviću da to učini samostalno, ali da bi vladajuća koalicija trebala prodiskutirati o takvim kandidatima.
 "Očekivao sam da će Vlada prodiskutirati takve kandidate. U svakom slučaju, drago mi je da je ova trakavica prestala", rekao je Karamarko u Virovitici odgovarajući na novinarsko pitanje čudi li ga što ga nitko ništa nije pitao u odabiru čelnika SOA-e s obzirom na iskustva koje ima. "Doista imam nekih 14 godina rada u sustavu nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske, ali dobro, ispalo je tako kako je ispalo i idemo dalje", dodao je. Karamarko nije posebno htio komentirati današnju objavu na svojem Facebook profilu kako premijer ima potporu HDZ-a, a kada je ne bude imao - neće biti premijer. "Jesam li nešto krivo rekao? To je načelno postavljanje stvari, udžbenički sam to rekao", objasnio je.

Na pitanje o mogućem traženju smjene premijera Oreškovića ako se ne budu dogovorili o nekim važnim pitanjima, Tomislav Karamarko je izjavio da HDZ podupire premijera i suradnju s Mostom. "Jedni prema drugima jako smo otvoreni, ali - ako dođe do loših kadrovskih prijedloga - mi ćemo intervenirati jer smo stranka koja je pobijedila i koja ima najveći broj mandata u Saboru. Možemo biti nezadovoljni rješavanjem konkretnog problema, ali načinom na koji je funkcionirala Vlada - ne. Mi s Mostom imamo nekad duge i mukotrpne pregovore, ali uvijek to završimo", rekao je.  

Karamarko je suradnju s premijerom Oreškovićem ocijenio četvorkom. "S obzirom na to da ovo nije bilo kako je HDZ htio, ja bih dao četiri", rekao je prvi potpredsjednik Vlade Karamarko odgovarajući na pitanje novinara kojom bi ocjenom od jedan do pet ocijenio suradnju s premijerom.