Dnevne novosti

Istraživanje: Lokalne vlasti nedovoljno informiraju građane o upravljanju prirodnim resursima

05.04.2016 07:10 ZAGREB, 4. travnja 2016. (Hina), Većina ispitanika smatra da građani imaju pravo sudjelovati u donošenju odluka o upravljanju javnim dobrima/prirodnim resursima, ali i ocjenjuju da ih tijela lokalnih vlasti nedovoljno informiraju o svojem radu, pokazalo je istraživanje o sudjelovanju javnosti u upravljanju prirodnim resursima koje je provela udruga Eko Pan s udrugama Žmergo i Zelenom Akcijom.
Da tijela lokalnih vlasti nedovoljno informiraju građane o svojem radu, smatra 273 od ukupno 375 ispitanika, koliko ih je sudjelovalo u istraživanju. Da građani imaju pravo sudjelovati u donošenju odluka o upravljanju javnim dobrima/prirodnim resursima također smatra većina ispitanika, odnosno njih 344.

Istraživanje koje su udruge provele u okviru projekta "Lokalna partnerstva za transparentno upravljanje prirodnim resursima" pokazalo je da se o radu državnih i lokalnih tijela javne vlasti građani najviše informiraju putem medija (novine, web portali, radio, tv...).Iako su upoznati s mogućnostima sudjelovanja, građani uopće ili nedovoljno koriste dostupne alate (pravo na pristup informacijama, povjerenik za informiranje, javna rasprava…).

"Značajan je pokazatelj i činjenica kako većina studenata prava (kao i ostali građani) nije upoznata s pojmom Arhuške konvencije, osnovnim međunarodnim pravnim okvirom o uključivanju građana u politike okoliša", navodi u priopćenju udruga Žmergo. Polovica ispitanika upoznata je sa servisom Zeleni telefon, no znatno manji broj ispitanika taj servis je i koristio. Pristup na pravo informacijama i javna rasprava/tribina alati su koje ispitanici najviše koriste.