Dnevne novosti

Hrvatska će primiti 500 izbjeglica iz Turske - Kovač

06.04.2016 07:05 ZAGREB, 5. travnja 2016. (Hina), Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač objavio je u utorak da će Hrvatska iz Turske primiti manje od 500 izbjeglica u sklopu dogovora između Europske unije i Turske koji je stupio na snagu u ponedjeljak.
Turska se dogovorila s EU-om da preuzme sve migrante i izbjeglice koji preko Egejskog mora ilegalno dođu na grčke otoke, a u zamjenu će za svakog primljenog migranta jedan iz Turske biti primljen u EU."Obvezali smo se primiti iz Turske manje od 500 izbjeglica", rekao je Kovač u razgovoru za RTL televiziju u utorak. "Tu ćemo svoju obavezu ispuniti", dodao je šef hrvatske diplomacije i ocijenio da uspjeh dogovora ovisi o tome hoće li druge članice Unije realizirati svoje obveze.Hrvatska bi trebala primiti ukupno 1600 izbjeglica iz dva programa - premještanja iz jedne članice EU-a u drugu i programa preseljenja iz trećih zemalja (Turske, Jordana) u EU.

Nekoliko članica EU-a već je počelo s prihvatom u skladu s dogovorom EU-Turska. U Njemačku je poslano 78 Sirijaca, jedanaest u Finsku, a prva skupina u kojoj se nalazi 31 Sirijac stigla je u utorak u Nizozemsku. Kovač je istaknuo da se zahvaljujući zatvaranju tzv. balkanske rute znatno smanjio dolazak izbjeglica u Hrvatsku i da ih je u izbjegličkom centru u Slavonskom Brodu trenutno manje od 200.

Odbacio je nagađanja da su zemlje na ruti to učinile na nagovor Njemačke, u koju je prošle godine stiglo više od milijun migranata i izbjeglica, najviše od svih članica EU-a."To je naša inicijativa. Mi smo dovoljno zreli i u tome smo se našli s našim kolegama iz Austrije, Slovenije, Srbije i Makedonije", ustvrdio je Kovač."Tom smo koordinacijom uspjeli smanjiti broj izbjeglica i time pomogli Europskoj uniji, posebno Njemačkoj", dodao je.