Dnevne novosti

Imunološki zavod dobio dozvolu za pojedine dijelove proizvodnje virusnih cjepiva

08.04.2016 07:20 ZAGREB, 7. travnja 2016. (Hina), Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je u četvrtak na svojim internetskih stranicama da je Imunološkom zavodu izdana dozvola za pojedine dijelove proizvodnje virusnih cjepiva. 
HALMED-a je objavio kako je utvrđeno da Imunološki zavod ispunjava uvjete dobre proizvođačke prakse za pojedine dijelove proizvodnje virusnih cjepiva, stoga su mu izdane potvrda o provođenju dobre proizvođačke prakse i proizvodna dozvola za obavljanje pojedinih dijelova proizvodnje virusnih cjepiva.

To praktički znači, neslužbeno se doznaje, da se virusna cjepiva koja su već proizvedena i pohranjena u Zavodu mogu prekontrolirati i prodavati. Većina virusnih cjepiva dosad se izvozila, a Imunološki je domaće tržište najviše opskrbljivao krvnim derivatima, koje još ne smije proizvoditi. U HALMED-u su još u tijeku postupci za izdavanje dozvola za proizvodnju lijekova iz ljudske krvi ili plazme i seruma životinja, te za proizvodnju bakterijskih cjepiva.

Vlada je prošlog mjeseca u državnom proračunu odvojila 32,5 milijuna kuna za nastavak proizvodnje Imunološkog zavoda, a ministar zdravstva Dario Nakić izjavio je nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća kako se nada da će ove godine Imunološki krenuti s proizvodnjom.