Dnevne novosti

Nakon provale u policijski sef petnaestak uhićenih zbog međunarodnog lanca pranja novca

08.04.2016 07:05 ZAGREB, 7. travnja 2016. (Hina), Petnaestak osoba uhićeno je u četvrtak u velikoj akciji Uskoka i policije pod sumnjom da su sudjelovali u međunarodnom lancu pranja novca, koji je navodno povezan i nedavnom krađom novca i zlata iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih istrazi.
U Uskoku se u četvrtak nisu mogle dobiti nikakve informacije, dok su u Ravnateljstvu policije potvrdili tek da je u tijeku akciju u suradnji s Uskokom. Neslužbeno se doznaje da svoj dio posla danas odrađuje policija dok bi uhićenike u petak prijepodne trebali ispitati Uskokovi istražitelji u sjedištu tužiteljstva u Gajevoj ulici. Prema prvim neslužbenim informacijama uhićenjima u akciji u koju su duže vrijeme uključene i strane policije potaknula je krađa dva kilograma zlata i 280 tisuća eura iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije. Iako su mediji navodili da je vlasnik ukradenog zlata i novca Antonio Ivić koji je dokazao porijeklo oduzetih vrijednosti policija je, kako se doznaje, posumnjala u tu verziju priče.

Ivić je, prema neslužbenim informacijama, zajedno sa svojim ocem Pejom i ostalima bio dio međunarodnog lanca koji je u Hrvatskoj prao novac južnoameričkih narko kartela fiktivnim otkupom zlata i pšenice. Prema pisanju Jutarnjeg lista Peji Iviću je prema izvještajima Porezne uprave u zadnjih nekoliko godina na račun sjelo gotovo 50 milijuna kuna, iako mu je mjesečna plaća tek 2.500 kuna. No, istovremeno su, zajedno sa svojim poznanicima osnovali niz manjih tvrtki koje se bave otkupom zlata.Prema neslužbenim informacijama policija i poreznici duže su vrijeme sumnjali da je riječ o fiktivnoj trgovini zlatom, odnosno da zlata najvjerojatnije nije ni bilo, dok se lažnim fakturama o otkupu prao novac koji potječe od trgovine drogom. Tijekom četvrtka policija je uhićivala osumnjičene, pretresla im stanove i poslovne prostore, a svi bi na kraju trebali prenoćiti u policijskom pritvoru na Oranicama.

Prije ispitivanja u sjedištu Uskoka, što će se najvjerovatnije dogoditi u petak prijepodne, osumnjičene će ispitati i djelatnici policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta koji su po nalogu Uskoka proveli uhićenja i pretrese. Zbog provale u sjedište zagrebačke kriminalističke policije sa svojih su dužnosti odstupili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika, dok je s dužnosti udaljen zagrebački načelnik organiziranog kriminaliteta Željko Dolački u čijem se uredu nalazio provaljeni sef.