Dnevne novosti

Sindikati javnih službi neće doći na pregovore, državni hoće

12.04.2016 07:15 ZAGREB, 11. travnja 2016. (Hina), Vlada je pozvala sindikate javnih službi na pregovore u utorak u 9,30 sati, a sindikate državnih službi u 11 sati, no pozivu će se odazvati samo predstavnici državnih službi, dok sindikati javnih službi poručuju da neće doći jer nisu ispunjeni uvjeti za nastavak pregovora.
Šest sindikata javnih službi (učitelji, srednje škole, znanost i visoko obrazovanje, socijalna skrb, kultura i medicinske sestre) uputili su pismo Vladi i njezinu potpredsjedniku Boži Petrovu u kojem najavljuju da neće doći na pregovore ako se ne ispune njihovi uvjeti, a član sindikalnog pregovaračkog tima Branimir Mihalinec izjavio je u ponedjeljak da uvjeti nisu ispunjeni i vjerojatno ni neće biti. Sindikati traže da na sastanku sudjeluje premijer Tihomir Orešković, koji jedini ima pravo donositi konačne odluke, kako bi se točno upoznao sa sporazumom o povećanju plaća zaposlenima u javnim službama i koliko on vrijedi, tako da članovi Vladina pregovaračkog odbora ne bi iznosili ideje za koje poslije kažu da ih nisu rekli i da to nisu točne informacije, rekao je Mihalinec na konferenciji za novinare.

Vlada se obvezala predložiti protokol o pregovaranju, no protokol još nismo dobili iako je prošlo više od dva tjedna od zadnjeg sastanka, upozorio je Mihalinec dodavši kao su sindikalci, slušajući i čitajući izjave nekih članova Vladina pregovaračkog odbora, shvatili da oni ne razumiju veličinu i težinu problema s plaćama u javnim službama.

Očekujem da nas iz Vladinog kabineta konzultiraju za termin sastanaka i da prethodno odrade obveze koje smo zajedno dogovorili, naglasio je Mihalinec. S druge strane, dolazak na pregovore u Banske dvore potvrdio je predsjednik Sindikata lokalnih i državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša, koji očekuje da će sindikalci dobiti protokol o pregovorima i da će se pregovarati o ispunjenu sporazuma o povećanju osnovice za plaće za šest posto na temelju rasta BDP -a u zadnja dva tromjesječja.