Dnevne novosti

Mihalinec: Pravosudna diskriminacija zbog jubilarnih nagrada

12.04.2016 07:25 ZAGREB, 11. travnja 2016. (Hina), Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ustvrdio je u ponedjeljak da je u Hrvatskoj na djelu pravosudna diskriminacija dijela građana kojima je povrijeđeno ustavno pravo na jednakost pred sudovima, u vezi s tužbama za osnovice za jubilarne nagrade za 2013. godinu.

Mihalinec je na konferenciji za novinare rekao kako se radi o oko 5.000 tužbi vrijednih više od 9 milijuna kuna bez zateznih kamata dobivenih drugostupanjskim sudskim odlukama, a riječ je o tome da je jubilarna nagrada 2013. s 1800 kuna smanjena na 500 kuna.

Različite presude o identičnim sporovima

Država pritom nije ispoštivala kolektivni ugovor, pa su brojni članovi sindikata pokrenuli tužbe, prve već sredinom 2013. Te godine gotovo svi općinski sudovi donose presude u korist radnika, no tada Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta traži da ravnatelji škola podnesu žalbe, a na scenu stupaju županijski sudovi i počinju diskriminacije, jer su o identičnim sporovima donosili različite presude. Protiv radnika presuđuju baš u sudovima u županijama gdje je na čelu koalicijska vlast slična ili identična onoj na državnoj razini, a tamo gdje je na čelu županije bila oporba radnici su, slučajno ili ne, dobivali sporove, kaže Mihalinec.

Nakon što su sudovi zatrpani predmetima, neki od njih su sporove delegirali slučajnim odabirom manje opterećenim sudovima, koji su pak sudili prema "zavičajnom pravu" pa su domiclinim radnicima dosuđivali sporove, a drugima odbijali tužbe. Sporovi se nakon toga vode u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci i Bjelovaru. U Zagrebu su radnici sporove uglavnom gubili, a u Splitu dobivali, pa su radnici diskriminirani prema mjestu rada.

Vrhovni sud nije ujednačio sudsku praksu

Stoga smo zatražili od Vrhovnog suda ujednačavanje sudske prakse i zatražili reviziju, ali on to nije učinio. Vrhovni sud ne bi trebao odlučivati o sporovima vrijednim manje od 10.000 kuna, no radi se o sporovima vrijednim milijunske iznose, a na to ga obvezuje Ustav, upozorava Mihalinec.Dodao je da će na kraju država morati platiti sudske troškove i zatezne kamate pa će se iznosi na kraju povećati, a na gubitku će opet biti obrazovanje i znanost, jer će se odštete isplaćivati iz njihovih sredstava.Ovo nije pritisak na sudove, nego apel da za reformama u pravosuđu, pa očekujemo da ministar pravosuđa žurno krene u reforme i da Vrhovni i Ustavni sud omoguće pravnu sigurnost zemlje, rekao je Mihalinec.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem napomenula je kako je Vlada odlučila isplatiti jubilarne nagrade za 2012. 2014. i 2015. s osnovicom od 1800 kuna, čime je diskriminirala one koji su to pravo ostvarili 2013. Sindikat je do danas podignuo ukupno 3012 tužbi, a oko 1000 je još u pripremi.