Dnevne novosti

Milanović: Ništavni su postupci arbitraže koje banke pokreću pred međunarodnim sudovima

13.04.2016 07:25 ZAGREB, 12. travnja 2016. (Hina), Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ništavnima je u utorak nazvao postupke arbitraže koje banke protiv Hrvatske pokreću pred međunarodnim sudovima zbog konverzije kredita u švicarskim francima, najavivši interpelaciju kojom SDP-ovi zastupnici predlažu Saboru da obveže Vladu da istakne prigovor na nadležnost stalnog Arbitražnog suda u Washingtonu za te postupke. 
"Postupci arbitraže koje banke pokreću pred međunarodnim sudištima u skladu sa starim ugovorima danas su, po svemu što znamo, po stajalištima Europskog suza pravde u Luxembourgu i Europske komisije ništavni", kazao je Milanović na konferenciji za novinare u središnjici stanke. Izvijestio je o interpelaciji kojom zastupnici SDP-a predlažu da Sabor Vladu obveže da istakne prigovor na nadležnost stalnog Arbitražnog suda u Washingtonu u postupku koji su protiv Hrvatske pokrenule banke zbog konverzije kredita u švicarskim francima te da pokrene postupak za izlazak iz dvostranih ugovora o uzajamnoj zaštiti ulaganja potpisanih drugim članicama prije ulaska Hrvatske u EU. 

Iako kaže kako Vlada još uvijek ima vremena uložiti prigovor na pokrenute postupke, Milanović je zabrinut što iz Banskih dvora ne dolaze nikakve naznake što se namjerava učiniti vezano uz te postupke koji, ističe, imaju ogromne političke, pravne i socijalne implikacije. Interpelaciju zato tumači kao poticaj "sporoj Vladi". "Najgore je što vlast ne reagira, jer se vjerojatno međusobno ne mogu dogovoriti. Ovo je oblik pomoći, premijer ne može funkcionirati samo na način da opstruira prijedloge koalicijskih partnera", rekao je. 

SDP interpelacijom Saboru predlaže da Vladu obveže i da ga u roku od 60 dana izvijesti o tijeku i učincima konverzije na temelju dvaju zakona jednoglasno donesenih u rujnu prošle godine. Milanović pritom podsjeća i na zaključak kojim je Ustavni sud odbio zahtjev banaka za privremenom obustavom tih zakona. Uz Milanovića je na konferenciji bio i bivši ministar financija Boris Lalovac, koji je zamoljen da komentira najavu Udruge Franak kako će pokrenuti tužbe vezane uz kredite u euru, kazao kako je ova interpelacija prva u nizu inicijativa kojima će se SDP aktivno uključiti u tu problematiku.

Milanović neće na službenu komemoraciju u Jasenovac 

Milanović je potvrdio kako neće sudjelovati u službenoj komemoraciji žrtvama Jasenovačkog logora 22. travnja, bojkot koje su najavile židovske vjerske zajednice i Srpsko narodno vijeće. Neće sudjelovati ni u zasebnoj komemoraciji koordinacije židovskih općina koja je vezana uz vjerske blagdane, a najavio je kako će Jasenovačke žrtve komemorirati zajedno sa SNV-om i sa Savezom antifašista. Kada će biti ta komemoracija nije znao odgovoriti, no poručio je kako će javnost o svemu obavijestiti na vrijeme te kako "neće iskakati iz šipražja i stavljati to na facebook", što zamjera predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarvić. "Meni je žao što je sve to započelo prije godinu dana, kada je novoizabrana predsjednica iz šipražja došla u Jasenovac, bez najave, pod izlikom da se od toga ne treba raditi politika. To jest politika“, poručio je Milanović. 

Naglasio je da je Jasenovac posljedica zločinačke i za Hrvatsku štetne politike te dodao kako bi se u Hrvatskoj trebao postići dogovor oko toga što je za državu korisno, a što štetno. "Ajmo se dogovoriti što je poslovno korisno za Hrvatsku, kakva joj ikonografija i poruke rade štetu, pa da i jedni i drugi malo zašutimo", poručio je Milanović. Dodao je kako "u Jasenovcu postoje oni koji žale za žrtvama i oni kojima je svejedno", a s njima, kaže, neće ići na komemoraciju.