Dnevne novosti

Sabor: Javni poziv za izbor 10 ustavnih sudaca

15.04.2016 07:45 PRAVDA 3

ZAGREB, 14. travnja 2016. (Hina), Saborski Odbor za Ustav u četvrtak je jednoglasno i bez rasprave odlučio raspisati javni poziv za izbor 10 sudaca Ustavnog suda.

Javni poziv objavit će se u Narodnim novinama u srijedu, a bit će otvoren 15 dana. Predsjednik Odbora Robert Podolnjak ocijenio je da je to dovoljno vremena da se jave svi kandidati, a ugledne pravnike i institucije koje mogu i trebaju predlagati kandidate pozvao je da to i učine. "Naročito se to odnosi na pravne fakultete, Hrvatsku odvjetničku komoru, Opću sjednicu Vrhovnog suda i druge visoke sudove i institucije koje imaju mogućnost predlaganja vrhunskih pravnika", kazao je Podolnjak. Poručio je kako Sabor želi da se izabere svih 10 sudaca Ustavnog suda te da on radi u punom sastavu.

Podolnjak: Uvjeren sam u potrebnu većinu za izbor ustavnih sudaca 

"Nadam se da ćemo u izboru imati mogućnost birati kandidate iz različitih sfera pravnoga života, dakle, i profesora i sudaca i odvjetnika i onih koji dolaze iz zakonodavne i izvršne sfere i da ćemo naći jedan optimum svih tih struktura, koje su važne za jedan uravnotežen sastav Ustavnog suda", poručio je Podolnjak. Kako je za izbor ustavnih sudaca u Saboru potrebna dvotrećinska većina, novinare je zanimalo jesu li stranke postigle dogovor oko budućih sudaca, odnosno o kvotama koje bi trebale pripasti pojedinim političkim opcijama. "Mi očekujemo određeni broj kandidata koje ne možete smjestiti u određene ideološke okvire i reći da pripadaju lijevoj ili desnoj opciji, koje nitko od nas neće moći smjestiti u određeni ideološki obrazac i reći da imaju određenu političku sklonost. Prema tome, ne možemo unaprijed govoriti o određenom omjeru dok ne vidimo sve kandidate koji će se javiti", uzvratio je Podolnjak. 

Iako od 2010., kada je ustavnim promjenama utvrđena dvotrećinska većina za izbor ustavnih sudaca, Sabor nije uspio izabrati ni jednog suca, Podolnjak je uvjeren da će se potrebna većina ovoga puta naći. "S obzirom na neformalne razgovore koje smo vodili, mogu reći da postoji vrlo visoka spremnost za dogovor", kazao je. Na kuloarske informacije da je postignut dogovor da će pet ustavnih sudaca birati parlamentarna većina, a pet oporba, što je na tragu ideje koju je iznio na nedavnom okruglom stolu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Podolnjak je kazao kako je tada predložio da se razmisli o njemačkom modelu.

"U Njemačkoj obje velike političke grupacije naizmjenično predlažu svoje kandidate, u procesu koji nije previše transparentan, nema javnog poziva. Svaka stranka predlaže po jednog, čak i ako je sudac uglednog suda pazi se da ideološka uravnoteženost tog suda postoji, jesu li u javnom djelovanju pokazivali svoje političke stavove, jesu li skloni liberalnom ili konzervativnom svjetonazoru", kazao je Podolnjak.

 Naglasio je da Ustavni sud nije samo pravosudno, nego i političko tijelo te ocijenio kako to treba prihvatiti kao realnost, s tim da kandidati moraju imati snagu pravnog autoriteta.

Grbin potvrdio: Parlamentarni klubovi neformalno razgovarali o izboru ustavnih sudaca 

Da će se dogovor ovoga puta postići uvjeren je i SDP-ov Peđa Grbin. "Očekujem da će se prijaviti kvalitetni kandidati i vjerujem da ćemo ovoga puta izabrati, imajući u vidu ne samo činjenicu da se bira toliki broj sudaca, nego posebno činjenicu da će ako ovaj put ne izaberemo suce Ustavni sud u lipnju prestati djelovati. Mislim da svi mi snosimo odgovornost i da ćemo ovoga puta napraviti posao kako treba", kazao je Grbin. Potvrdio je da su parlamentarni klubovi neformalno razgovarali o izboru, ali i kako će se odluke donositi tek nakon razgovora s kandidatima. "Idemo korak po korak. Vidjet ćemo koji će se kandidati javiti i vjerujem da ćemo nakon toga postići dogovor oko toga koji će se kandidati izabrati u Ustavni sud. Traži se dvotrećinska većina, nema preglasavanja, jedino se konsenzusom može postići da se ta institucija popuni. Smatramo da je to važno da bismo sada politizirali. Sjećamo se, prošlo ljeto prije izbora neki nisu htjeli sudjelovati, nadam se da ćemo ovoga puta svi staviti glave skupa i donijeti odluku koja je za RH izuzetno bitna i potrebna", kazao je.

GONG: Proces izbora ustavnih sudaca treba biti transparentan 

Na sjednici Odbora bio je i Dragan Zelić iz GONG-a, koji je zastupnike pozvao na odgovornost i ozbiljnost, kako bi se napokon izabrali suci Ustavnog suda i spriječila moguća ustavna kriza i blokada ustavnopravnog sudovanja. "Isto tako, tražimo da proces bude transparentan, minimalno da se svi životopisi objave i da javnost ima dovoljno vremena propitivati i otvoriti raspravu o tim kandidatima, kako kasnije ne bismo saznavali neke afere o sucima koji su izabrani i da to moraju biti moralne vertikale, dakle ljudi s punim integritetom, ne samo sa stručnim znanjem nego i etičkom dimenzijom koja je jako bitna za vraćanje povjerenja u Ustavni sud, koje je itekako palo nakon svih skandala u Ustavnom sudu", kazao je Zelić. 

Ustavni sud od početka godine radi s 10 sudaca, umjesto 13 koliko ih treba imati u punom sastavu, a 7. lipnja iz suda odlazi još četvero sudaca - predsjednica suda Jasna Omejec te troje sudaca Aldo Radolović, Marko Babić i Snježana Bagić.  Ne budu li do tada izabrani suci, Ustavni sud izgubit će kvorum za donošenje odluka, čime bi nastupila ustavna kriza, s obzirom da Ustavni sud, među ostalim, nadzire ustavnost izbornih procesa i proglašava konačne rezultate izbora.