Dnevne novosti

Marić: Nema govora o eventualnom preustroju Vlade

21.04.2016 07:15 ZAGREB, 20. travnja 2016. (Hina), Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako u ovom trenutku nema nikakvog govora o evenutalnom preustroju Vlade, a uvjeren je i kako će se kada krenu reforme i aktivnosti odvratiti pozornost od manje važnih stvari. 
"Nismo ulazili u takve detalje u smislu preustroja. O tome nema u ovom trenutku nikakvog govora, da se sad vodimo nekim spekulacijama", rekao je Marić odgovarajući nakon sjednice Vlade na novinarske upite jesu li tijekom nedavnog boravka u Washingtonu investitori pitali za eventualni preustroj Vlade i može li to utjecati na povjerenje investitora. Marić ističe kako investitore zanima koliko će Vlada u segmentu političke ekonomije biti snažna i jaka u provođenju svojih reformi, a smatra kako program koji im je prezentirao "ulijeva nadu i povjerenje da ćemo u tome biti uspješni".  

Na upit o reformama i njihovu provođenju dok se Vlada unutar sebe "politički mrcvari", Marić je rekao kako sigurno postoje određene  poteškoće u nekim stvarima i u komunikaciji. "Nadam se da će brzo doći kraj tome. Siguran sam da kada krenu reforme i općenito aktivnosti na neki način se odvratiti pozornost od tih, rekao bih, manje važnih stvari", rekao je Marić. Nije želio komentirati upit je li slučaj Ina-MOL ozbiljan politički spor unutar Vlade. "Ne bih to komentirao u ovom trenutku. Znate koliko je to kompleksna i teška tema", odgvorio je.

Marić je predvodio izaslanstvo Ministarstva financija koje je, uz predstavnike i Hrvatske narodne banke, od 14. do 17. travnja sudjelovalo na proljetnoj skupštini Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu. Odgovarajući na novinarska pitanja ponovio je kako su predstavnici MMF-a, Svjetske banke i pojedinih investitora bili su zainteresirani čuti koji su to glavni smjerovi i osnovne reforme koje će Vlada poduzeti. "Kao što smo i domaćoj javnosti predstavili, tako smo i njima rekli - za ovu Vladu prioritet su prije svega gospodarski rast i zapošljavanje, a u isto vrijeme sređivanje javnih financija odnosno stabiliziranje, a potom i smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u", rekao je Marić. 

Na upit kada konkretno kreću reforme, ministar financija je rekao kako su one praktično već krenule s donošenjem proračuna. Ističe i kako će se vrlo skoro, kada budu objavljeni podaci prema metodologiji ESA 2010, vidjeti da će deficit ovogodišnjeg proračuna unutar 3 posto BDP-a i maastrichtskog kriterija. "I to je jedna jaka poruka. Paralelno s tim i projekti koje smo najavili u smislu aktivacije državne imovine i reformski paketi koji već negdje kreću ili su krenuli", kazao je Marić, spominjući primjerice najave u resorima zdravstva ili djelokrugu javne administracije.  

Napomenuo je i kako je počeo rad povjerenstva, odnosno stručne radne skupine vezano za porezni sustav. "Unatoč razno-raznim spekulacijama o pojedinim segmentima poreznog sustava ja se od toga moram ograditi kao ministar financija. Kao što sam obećao hrvatskoj javnosti, kada budemo imali cjelovito rješenje kao takvo ćemo ga i prezentirati", najavio je. Što se tiče tzv. poreznog Uskoka odnosno Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara i nekih medijskih napisa kako će se on zatvoriti, ministar Marić je ponovio kako je bilo razno-raznih spekulacija i komentara te kako nikakva odluka nije donesena.  

Iz perspektive sistematizacije i organizacije Ministarstva financija, efikasnog upravljanja svih službi, sigurno da paralelni sustavi nisu dobrodošli, kazao je Marić, ponavljajući kako od svih službi koje su u tom djelokrugu, a uzevši u obzir izazove aktualnog vremena, treba taj rad i dalje jačati i osnaživati. Najavio je kako će se uskoro, a riječ je o tjednima, izići s konkretnim prijedlogom te da je riječ o cjelovitoj sistematizaciji Ministarstva financija.