Dnevne novosti

Ministarstvo objavilo javni poziv gradovima i općinama za komunalnu infrastrukturu

05.05.2016 07:15 ZAGREB, 4. svibnja 2016. (Hina), Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević donio je Odluku o raspoređivanju i korištenju sredstava kapitalnih pomoći gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda za ovu godinu, a ministarstvo je objavilo javni poziv na koji se do 20. svibnja mogu javiti svi zainteresirani gradovi i općine.
Ministarstvo je u srijedu priopćilo da gradovi i općine svoje prijave na javni poziv trebaju poslati isključivo elektroničkim putem, ispunjavanjem obrasca objavljenog na stranici www.mgipu.hr na kojoj su objavljeni i svi ostali podaci o javnom pozivu. U državnom proračunu za tu je namjenu osiguran 21 milijun kuna što je, navode u ministarstvu, značajno povećanje u odnosu na prošlogodišnja sredstva kada je bilo planirano 6 milijuna kuna.  

Kažu kako osiguranim sredstvima žele potaknuti razvoj komunalnih aktivnosti i usluga koje će doprinijeti boljoj kvaliteti života u svim dijelovima Hrvatske. Sredstva su namijenjena izradi projektne i druge tehničke dokumentacije za izvođenje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, te izvođenje većih zahvata na investicijskom održavanju komunalne infrastrukture. 

Sufinancira se i izvođenje radova te ugradnja uređaja komunalne infrastrukture, izvođenje radova na investicijskom održavanju komunalne infrastrukture te uređenje javnih površina, nerazvrstanih cesta, javne rasvjete i drugih javnih prostora u naseljima. Općine i gradovi mogu dobiti i financijsku pomoć za nabavu opreme, kojom će se znatno poboljšati kvaliteta isporuke komunalne usluge, navodi u priopćenju Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.