Dnevne novosti

Odvjetnici nogometnog suca Marića: Naknada u sporu s UEFA-om ispod razine ljudskog dostojanstva

05.05.2016 07:05 ZAGREB, 4. svibnja 2016. (Hina), Odvjetnici nogometnog suca Brune Marića smatraju da je naknada od 150 tisuća kuna koje mu je Vrhovni sud dosudio zbog povrede dostojanstva, ugleda i časti u sporu s UEFA-om ispod razine tih Ustavom zajamčenih vrijednosti pa najavljuju nastavak postupka pred Ustavnim sudom, a po potrebi i Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Vrhovni sud nedavno je potvrdio presudu bjelovarskog Županijskog suda koji je, po riječima odvjetnika Vladimira Gredelja, utvrdio da je Marićevu 'kalvariju' uzrokovao UEFA-in istražitelj Robin Bokšić koji je u javnosti iznio neprovjerene i klevetničke informacije o namještanju utakmice Dinama i Hajduka. No, iako su Županijski i Vrhovni sud presudili u Marićevu korist osjetno su smanjili iznos odštete koja je prema prvoj presudi Općinskog suda u Daruvaru trebala iznositi 750 tisuća kuna.

Marić je, pak, na početku dugogodišnjeg postupka tužbenim zahtjevom tražio čak 7,5 milijuna kuna.Navodeći da svačije dostojanstvo vrijedi više od pravomoćno dosuđenih 150 tisuća kuna Gredelj je na konferenciji za novinare u srijedu istaknuo da ta "zanemariva" naknada treba potaknuti široku javnu raspravu o zaštiti dostojanstva, ugleda i časti u Hrvatskoj, u koju bi se trebale uključiti brojne udruge za zaštitu ljudskih prava, prvenstveno HHO.

Odvjetnik Krešimir Slamić istaknuo je da dosuđenom odštetom koju je potvrdio Vrhovni sud nije ostvarena ni jedna svrha naknade koja bi tužitelju, među ostalim, trebala osigurati satisfakciju, ali i obeštećenje za pretrpljene boli i narušen ugled u javnosti.Ipak, dodao je da su zadovoljni što je sud utvrdio da je agent UEFA-e lagao te što su, sportskim rječnikom, u ovoj fazi natjecanja "dobili na bodove". "No, u idućoj rundi očekujemo nokaut", kazao je Slamić.

Gredelj je najavio nastavak spora pred Ustavnim sudom koji, kako je rekao, svoje odluke u znatno većoj mjeri temelji na odlukama suda u Strasbourgu. Ne ostvare li ni tamo svoje ciljeve spremni su ići i pred Europski sud za ljudska prava, najavio je Gredelj, navodeći da je pravosuđe jedna od najbolnijih točaka hrvatskog društva.