Dnevne novosti

Ostojić: Telefonske prenamijeniti u multimedijalne javne govornice

12.05.2016 07:15 ZAGREB, 11. svibnja 2016. (Hina), Gotovo 1000 telefonskih govornica u Zagrebu uz pomoć hrvatskih inovatora, dizajnera i građana, a po ugledu na ostale svjetske metropole, mogle bi se prenamijeniti u multimedijalne javne govornice, istaknuo je gradski zastupnik HSLS-a i predsjednik zagrebačkog HSLS-a Alen Ostojić u srijedu.
Na konferenciji za medije koja je održana ispred javne telefonske govornice kod Kule Lotrščak, Ostojić je upozorio kako su govornice u velikom broju vandalizirane, neodržavane i nerijetko nefunkcionalne, te da ne udovoljavaju suvremenim potrebama građana. "S obzirom da se nalaze na atraktivnim lokacijama mogle bi se iskoristiti u mnogobrojne svrhe, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bi se trebao uključiti i zatražiti plan prenamjene telefonskih u multimedijalne govornice", kazao je.

Rekao je da bi se trebala napraviti anketa koja bi pokazala što i koje bi usluge prenamjenom htjeli građani. Naveo je, primjerice Wi-Fi zonu, besplatni pristup internetu u krugu od dvadesetak metara od govornice, besplatne pozive prema fiksnom broju unutar mreže Hrvatske, stanice za punjenje mobilnih uređaja i sl."Sa svojim bi se prijedlozima u projekt mogli uključiti naši dizajneri, inovatori i građani. Na svakom bi se zaslonu mogle naći osnovne informacije o gradskoj četvrti, naravno komunalne. Mogao bi postojati pristup servisnim gradskim službama, tj. info kanal prema gradskim službama kao što su Sektor za komunalno i prometno redarstvo, Zagrebparking , Čistoća, a sve kako bi se dizala razina kvalitete života", rekao je Ostojić.

Dodaje da bi Hrvatski Telekom, kompanija koja je lani uprihodila gotovo sedam milijardi kuna, i koja ističe da želi biti prepoznata kao nositelj i poticatelj promjena u društvu i tehnološki partner hrvatskih gradova, morao dati svoje suvremeno rješenje za ovaj problem. "Naše javne telefonske govornice izgledaju kao relikt fiksne telefonije iz prošlog stoljeća, a neki bi rekli i predstavljaju tehnologiju 19. stoljeća. London, New York, Pariz, Beč već odavno rade na prenamjeni, Zagreb kasni što nije ni čudo jer je na 'europskoj ljestvici pametnih gradova' negdje u sredini. Ti gradovi imaju multimedijalne telefonske govornice koje svoj prihod stvaraju kroz oglasni prostor", kazao je Ostojić ističući da se u gradskim četvrtima Zagreba nalazi 975 govornica koje u dobu mobilnih i nosivih uređaja gube svoju svrhu

Ostojić upozorava da gradska uprava tolerira 'škrabotine' na telefonskim govornicama, dok protiv stanara stambenih zgrada na čijim pročeljima se nalaze 'škrabotine' podnose prijave.