Dnevne novosti

Saborski Odbor za Ustav: Počeli razgovori s kandidatima za suce Ustavnog suda

17.05.2016 07:35 ZAGREB, 16. svibnja 2016. (Hina), Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u ponedjeljak ujutro započeo je razgovore s 46 kandidata za suce Ustavnog suda. 
Razgovori će trajati tri dana, a listu od 46 kandidata Odbor je utvrdio prošli tjedan nakon zaključenja javnog poziva, na koji je pristiglo 49 prijava, no tri zbog nepotpune dokumentacije nisu prihvaćene. O izboru ustavnih sudaca Hrvatski sabor će ovaj put glasati javno. “Na temelju dosadašnjih razgovora koje smo vodili u Odboru predložit ćemo listu od deset kandidata kako bismo mogli doći do konsenzusa koji je vrlo zahtjevan, koji do sada nikada nije ostvaren i koji zahtijeva najmanje 101 glas zastupnika u Hrvatskom saboru", pojasnio je nedavno predsjednik Odbora Robert Podolnjak.

Ustavne suce Sabor je od 2008. godine imenovao tajnim glasovanjem, koje se prema saborskom Poslovniku u pravilu provodi kad je broj predloženih kandidata veći od broja koji se bira, odnosno imenuje. Ta se metoda, međutim, pokazala zaprekom nakon što je ustavnim promjenama 2010. utvrđeno da se ustavni suci imenuju dvotrećinskom većinom svih zastupnika.