Dnevne novosti

Pupovac: Izbori u Hrvatskoj - jedan od mogućnih izlaza iz sadašnje krize

17.05.2016 07:25 BEOGRAD 17. svibnja 2016. (Hina), Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je za beogradske medije da su u Hrvatskoj izbori jedan od mogućnih izlaza iz krize u kojoj se zemlja sada nalazi.   
Sudjelujući u ponedjeljak navečer u emisji televizije B92  "Regija danas" o političkim, etničkim i gospodarskim tenzijama koje potresaju regiju, Pupovac je u povodu krize u Hrvatskoj rekao kako nitko ne isključuje izbore, te da je "to je više-manje izlaz za ovo stanje u kome se Hrvatska nalazi". "Europska unija je i sama u teškoćama i prolazi ozbiljnu krizu – gospodarsku, i zbog toga je stavila u zapećak svoj dio političkoga djelovanja. Pitanja poput krize u Hrvatskoj, koja traje tri godine, tek su nedavno počela privlačiti pozornost europske javnosti i ukoliko se ta kriza nastavi - postat će temom vodećih europskih institucija", ocijenio je Pupovac.

Komentirajući zahlađenje odnosa Hrvatske i Srbije zbog blokiranja Srbije u pregovorima s EU, Pupovac kaže da su u javnosti već vidljive posljedice hrvatske blokade. "Europska unija pruža priliku zemljama da se pokušaju same dogovoriti i nema sumnje da će ona naći mehanizme za pitanje Srbije i Hrvatske, kao i da će se SAD umješati. Posljedice blokade Hrvatske pri otvaranju poglavlja Srbije i u našoj javnosti su poprilično vidljive", ukazao je Pupovac.

Televizija B92 sinoć je u tematskoj emisiji "Regija danas" posvetila pozornost subotnjim prosvjedima u Banja Luci, odnosima Srbije i Hrvatske, te krizi u Makedoniji i na Kosovu, gdje se osjeća napetost i zasićenje dosadašnjim dijalogom Beograda i Prištine i primjenom briselskog sproazuma o normalizaciji odnosa.