Dnevne novosti

HNS u saborsku proceduru upućuje izmjene Zakona o financiranju vodnog gospodarstva

20.05.2016 07:35 ZAGREB, 19. svibnja 2016. (Hina), HNS je u četvrtak najavio kako će u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena zakona o financiranju vodnog gospodarstva kojima bi se, kako je poručio predsjednik te stranke Ivan Vrdoljak, trebala nastaviti decentralizacija Hrvatske.
"Pokazalo se da obrane od poplava i održavanje sustava ne funkcionira na mikro razinama, u malim općinama i gradovima gdje Hrvatske vode ni ne mogu znati što su glavni prioriteti u obrani od poplava", rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, na konferenciji za novinareP. rema HNS-ovu prijedlogu trebala bi se, kaže Vrdoljak, nastaviti decentralizacija Hrvatske.Naknada za uređenje voda, podsjeća, razdjeljuje se danas na način 95 posto Hrvatskim vodama te pet posto lokalnoj upravi i samoupravi, a slično se razdjeljuje i vodni doprinos – 92 posto centralnoj državi, a osam posto jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

"Jedinice lokalne i regionalne samouprave u biti vode naplatu toga i imaju troškove što uopće fakturiraju, troškove ljudi i obračuna i kad sve skupe onda pošalju onih 95 odnosno 92 posto centralnoj državi, a ono što im ostane pokriva administrativne troškove i tek neznatno ostaje da bi se ozbiljno brinuli o ostalim obvezama", pojašnjavao je Vrdoljak.

HNS stoga predlaže da se 70 posto šalje državnoj i centralnoj vlasti, a 30 posto i na vodnom doprinosu i na naknadi za uređenje voda ide jedinicama lokalne uprave. "Ovo je pravednija raspodjela jer se na godišnjoj razini prema razrezu naknade za uređenje voda na razini RH uprihoduje 750 do 760 milijuna kuna, a razrez vodnog doprinosa je na razini od 200 do 220 milijuna kuna", rekao je Milorad Batinić. Hrvatske vode sredstva bi, kaže Vrdoljak, trebale nadomjestiti iz europskih fondova.

"Jedinice lokalne uprave imaju obvezu sufinancirati svaki europski projekt, a da nemaju za to sredstva i na ovaj način dobivaju namjenska sredstva", ustvrdio je."Jedinice lokalne samouprave dobivaju namjenska sredstva i predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave temeljem zakona koji regulira komunalno gospodarstvo morat će napraviti program za svaku proračunsku godinu što će se iz tih sredstava financirati", kazao je Batinić.

HNS, kaže, predlaže decentralizaciju i ovlasti sredstava

"Politička poruka je da se fokus vrati na život građana, na reformu koja se odnosi na decentralizaciju, ako to već ne dolazi od vlade i većine u Saboru", poručio je Vrdoljak.Na pitanje o SDP-ovoj aktualnoj inicijativi da se ukinu članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komoru čemu se HNS u bivšoj Vladi protivio Vrdoljak je uzvratio da je jedna od najvećih vrijednosti njegove stranke vjerodostojnost te će i dalje biti stava da trebaju godine kako bi se Komora restrukturirala što bi trebalo biti praćeno 'pomalo' smanjivanjem naknade.Komentirajući izjavu čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka da je 'oporba obećavala pakao i u paklu će završiti' te kako nema nikakve afere oko MOL-a i Joze Petrovića, Vrdoljak je ponovio kako HNS traži političku odgovornost.

"To nije pitanje sukoba interesa, to je pitanje poticanja korupcije i ugrožavanja državnih interesa i to ćemo svaki puta ponoviti. A oko kriterija tko ide u raj a tko u pakao, mislim da ni sebi neću dozvoliti, a mislim da ni on sebi ne bi trebao dozvoliti, jer ima netko tko o tome brine", poručio je.