Dnevne novosti

Župan Galić: Županije moraju opstati u sadašnjim granicama

23.05.2016 07:05 VINKOVCI, 21. svibnja 2016. (Hina), Županije u sadašnjim teritorijalnim granicama moraju opstati, a razloga je za to više, od povijesnih, političkih i ekonomskih, poručio je u subotu vukovarsko-srijemski župan Božo Galić tijekom druženja s građanima koje je u subotu u Vinkovcima organizirala Hrvatska zajednica županija. 
Osim župana Galića, na druženju s građanima na središnjem vinkovačkom gradskom trgu, s ciljem da se Vinkovčane pobliže upozna s temom decentralizacije i reforme regionalne i lokalne samouprave te promjenama koje bi im se mogle dogoditi u svakodnevnom životu, nazočni su bili i pročelnici županijskih upravnih odjela te vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić. "Ono za što se mi zalažemo je decentralizacija koja bi županijama dala veće ovlasti, da o onome što planiramo mi odlučujemo i odgovaramo za provedbu. Smatramo da županije trebaju ostati i jačati i da je to bolje za naše građane, dok stvaranje regija ne bi bilo dobro", kazao je Galić.

Dodao je kako je, kada je riječ o opstanku općina, najbolja "varijanta" dragovoljno udruživanje pojedinih općina u zajedničkom rješavanju određenih poslova. Zauzeo se i za izmjene zakona o regionalnom razvoju kako bi se sve općine u Hrvatskoj izjednačile u razvoju jer, kako je rekao, na istoku Hrvatske su u Domovinskom ratu stradale mnoge općine, neke gotovo i uništene, pa nije u redu da se takve općine stavljaju u isti rang s općinama u drugim dijelovima Hrvatske koje rat nisu osjetile i normalno su se razvijale.

Po mišljenju vinkovačkog gradonačelnika Karlića, reforma lokalne samouprave je u svakom slučaju potrebna. "Stvar je u tome da se mora jasno odrediti što svaka općina mora imati i kakvi su financijski kapaciteti pojedinih općina. Važno je da Vlada omogući ravnomjerni razvoj svih općina u Hrvatskoj", kazao je Karlić. Zauzeo se za financijsku decentralizaciju kako bi gradovi i općine mogli samostalno upravljati projektima i sredstvima, a ne da pogled uvijek moraju upirati prema Zagrebu.