Dnevne novosti

Fimi media: Novo suđenje 6. lipnja, saslušanje 220 svjedoka

25.05.2016 07:15 ZAGREB, 24. svibnja 2016. (Hina), Početak novog suđenja za najveću korupcijsku aferu u hrvatskoj politici, slučaj Fimi media, zakazan je za 6. lipnja, a u novom procesu bit će ispitano 220 svjedoka, odlučeno je u utorak u nastavku pripremnog ročišta održanog na zagrebačkom Županijskom sudu. 
"Sud je usvojio dokazne prijedloge optužbe i dijelom obrane. Ispitano će biti oko 220 svjedoka, s time da će dokazni postupak početi čitanjem dokumentacije, a nakon toga se prelazi na ispitivanje svjedoka", rekla je zamjenica ravnateljice Uskoka Željka Mostečak novinarima dodajući da će u novom suđenju zasad biti dokazi koji su već izvedeni iz prethodnog postupka. Pripremno ročište održano je kao nastavak prošlotjednog kada su svi optuženici kazali da se ne osjećaju krivima, uključujući i bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića, koji je na prvom suđenju priznao da je iz državnih institucija i tvrtki izvlačio novac za HDZ-ov crni fond.

Osim Barišića na prvom su suđenju krivnju priznale i Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije Fimi medie preko koje se navodno izvlačio novac, te HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Uskok optuženike tereti za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko Fimi medie. Ukinutom presudom bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader je osuđen na devet godina zatvora i povrat 15,27 milijuna kuna koje je, po mišljenju zagrebačkog Županijskog suda, stekao nezakonito. HDZ je u prvostupanjskom postupku kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna.

Barišić je, unatoč priznanju, kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević osuđena je na godinu i pol, a Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi. Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček, koji se jedini nije žalio na presudu. Nakon održanog nastavka pripremnog ročišta Sanader je novinarima ponovio svoju tvrdnju kako je optužnica plod konstrukcije. "Nema nikakvih utemeljenja u optužnici, to sam govorio u prvom slučaju, a govorim i danas. Optužnica apsolutno ne stoji", rekao je Sanader.