Dnevne novosti

Ministarstvo pravosuđa pojednostavljuje postupak izvlaštenja

03.06.2016 07:35 ZAGREB, 2. lipnja 2016. (Hina), Osnovni cilj predloženih izmjena i dopuna Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade je pojednostavljivanje procedure izvlaštenja kako bi se, uz ostalo, ubrzalo i povlačenje sredstava iz EU fondova, istaknuo je ministar pravosuđa Ante Šprlje u četvrtak na okruglom stolu o predloženim zakonskim izmjenama.

Postupci izvlaštenja predugo traju, osobito zbog složenosti postupka osiguranja vrijednosti nekretnine.  Kompliciranost postupka izvlaštenja i njegovo dugo trajanje sprječava investitore u ostvarivanju prava na poticaje, potpore, te onemogućava kreditna zaduženja i apliciranje za fondove Europske unije, istaknuto je na okruglom stolu. Ministar Šprlje izrazio je  nadu da će se u javnom savjetovanju raspraviti kvalitetni prijedlozi zakonskih izmjena kako bi izvlaštenja bila učinkovitija, i bilo što manje prepreka za bolju investicijsku klimu.  

Pomoćnica ministra i voditeljica radne skupine za izmjene i dopune navedenog zakona Renata Duka predstavljajući predložene izmjene rekla je kako se u izvješću Europske komisije  navodi da su među preprekama ulaganjima u poduzeća u državnom vlasništvu dugački postupci eksproprijacije imovine.

Naglasila je i važnost upozorenja međunarodne zajednice jer su 'europski strukturni i investicijski fondovi ključni izvor ulaganja za provedbu nužnih reformi u brojnim područjima'. Tijekom rasprave na okruglom stolu iznesene su osnovne odredbe izmjene i dopune zakona prema kojima bi se mijenjao način osiguranja vrijednosti u postupku izvlaštenja, oblik naknade, stupanje u posjed i promjene u nadležnosti sudova u tom postupku. 

Između ostaloga, navedeno je i da se predviđa 'preskakanje' Upravnog suda u postupcima izvlaštenja, ali navedeno je i uvođenje nadzora Ministarstva pravosuđa koji bi u ispravnom postupku izdavalo nalog za otklanjanje nezakonitosti uz novčanu kaznu. Sudionici okruglog stola upozorili su također na mnoge nedosljednosti predloženih zakonskih izmjena i dopuna navodeći da su neke od njih u mogućoj suprotnosti sa Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, ali i upozorili su da predloženi nacrt zakona ne sadrži neke od osnovnih 'alata'  u izvlaštenju – primjerica tablica određenih vrijednosti zemljišta što vlasnicima ostavlja, kako je navedeno, prostora za ucjenu države i potencijalnih investitora.   

Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade je u javnom savjetovanju od 18. svibnja do 2. lipnja.