Dnevne novosti

EU od 2019. priznaje vjenčani i rodni list iz svake države

10.06.2016 07:20 BRUXELLES, 9. lipnja 2016. (Hina/dpa), Građani EU-a koji iz jedne zemlje članice sele u drugu neće više morati prolaziti kroz naporan i skup proces prevođenja i certificiranja javnih dokumenata, odlučio je u četvrtak Europski parlament.

Oko 13 milijuna državljana EU ne žive u svojoj matičnoj državi. Jedna od njihovih učestalih pritužbi skupe su i složene birokratske prepreke u obradi dokumenata s druge strane granice.Od 2019. godine, kada u potpunosti stupi na snagu odluka Europskog parlamenta, dokumenti poput vjenčanog ili rodnog lista iz jedne države moraju biti prihvaćeni kao autentični u drugoj.

"To je prvi korak prema smanjenju birokratskih zapreka" građana EU-a koji žive u drugoj zemlji članici, rekla je luksemburška socijaldemokratska zastupnica Mady Delvaux, koja je incirala reforumu i poticala njezino prihvaćanje u EP-u.Odluka parlamenta, međutim, zasad se ne odnosi na sveučilišne diplome ili potvrde o invalidnosti. "Ovo je tek prvi korak u dugom procesu", napomenula je Delvaux.

Europska povjerenica za pravosuđe Vera Jourova pozdravila je odluku i kazala da će pomoći da se ljudi lakše kreću Europskom unijom.Kako bi se zaštitile od prijevare, vlasti druge zemlje članice će moći provjeriti autentičnost dokumenata u zemlji koja ih je izdala.Novim zakonom obuhvaćeni su i dokumenti poput potvrda o nekažnjavanju, državljanstvu, o registriranom partnerstvu i smrtovnice.