Dnevne novosti

SDP prikuplja potpise za raspuštanje Sabora

10.06.2016 07:35 ZAGREB, 9. lipnja 2016. (Hina), Klub SDP-a započeo je u četvrtak poslijepodne prikupljati potpise zastupnika za raspuštanje Hrvatskog sabora, a Ranko Ostojić objasnio je kako je cilj prikupiti potpise natpolovične većine u Saboru (76 zastupnika), kako bi se predsjednika Sabora prisililo da glasovanje o toj točki stavi na dnevni red.

Ostojić je najavio da će se potpisi prikupljati kratko vrijeme te da će SDP, ne uspije li dobiti željeni broj potpisa, odustati od inicijative. "Smatramo da je to u ovom trenutku najbolje što možemo napraviti. Pozvat ćemo ne samo oporbu, ne samo našu koaliciju, već i sve one odgovorne zastupnike koji smatraju da je to izlaz iz ove agonije i sramote koju vidimo", rekao je novinarima u Saboru. 

S koliko potpisa SDP-ov Klub trenutno raspolaže nije želio otkriti. "Mi smo već u samom početku prikupili dovoljno potpisa koji bi trebali označiti da je to ozbiljna stvar, ali o tome ćemo vas izvijestiti onog trenutka kad skupimo ozbiljan broj potpisa, a to je 76, ne želeći licitirati brojevima, jer bez tog broja nećemo ni doći do gospodina Reinera. To je jedini način da ga prisilimo da stavi na dnevni red takvu stvar", kazao je Ostojić.

SDP računa na potpis svakog odgovornog zastupnika Upitan na čije potpise računa izvan stranaka bivše koalicije Hrvatska raste, odgovorio je kako SDP računa na svakog odgovornog zastupnika. Prijedlog za samoraspuštanjem Sabora u proceduru su već uputili Hrvatski laburisti, no Ostojić kaže kako su oni na istoj listi sa SDP-om te očekuje da će im se pridružiti i drugi zastupnici. "Nije pitanje tko je započeo ni tko u ovom trenutku skuplja potpise. Mislimo da agoniju treba prekinuti na način da se mandat vrati građanima, a ne da se licitira svakih sat vremena s time tko će biti premijer, tko potpredsjednik itd", kazao je. Naglasio je kako je važno da predsjednik Sabora u trenutku, kad se skupi 76 potpisa, mora shvatiti da je dužan to poštovati.

"O Poslovniku možemo razgovarati koliko hoćete, ali sigurno da takva inicijativa ne može ostati sa strane", uvjeren je Ostojić. Ne likujemo zbog krize Vlade, koja nam je digla rejting Istaknuo je da SDP ne likuje zbog krize Vlade, koja im je digla rejting u ispitivanjima javnog mnijenja. "Želimo ozbiljno pristupiti tome, zazivamo nove izbore i vraćanje mandata građanima jer ovu sramotu treba prekinuti", poručio je. U tvrdnju HDZ-ova glavnog tajnika Domagoja Ivana Miloševića da HDZ ima novu većinu u parlamentu Ostojić ne vjeruje.

"HDZ je puno toga najavljivao, ali mislim da je cijela operacija spašavanja gospodina Karamarka, jer nemojmo zaboraviti da je upravo sve počelo time da se otvorila rasprava o njemu", ocijenio je Ostojić. Istaknuo je i da SDP ne želi utrku u tome hoće li na dnevni red prije stići inicijativa o izglasavanju nepovjerenja Karamarku ili premijeru Tihomiru Oreškoviću. "Ono što je istina je da su građani zabrinuti, da svaki sat imaju nove informacije i mislim da je vrijeme da se priča okonča na najbolji mogući način, a to su novi izbori", rekao je Ostojić.