Dnevne novosti

Uskoro objava podataka o novčanim prijenosima farmaceutskih kompanija liječnicima

13.06.2016 07:42 TABLETE

ZAGREB, 12. lipnja 2016. (Hina), Najkasnije do 30. lipnja 25 inovativnih farmaceutskih kompanija koje posluju u Hrvatskoj prvi put će na svojim internetskim strancima objaviti imena liječnika i zdravstvenih ustanova te podatke o tzv. novčanim prijenosima vrijednosti  u njihovu korist tijekom prošle godine.

To uključuje iznose donacija i sponzorstava, naknada za usluge predavanja, te podatke o plaćenim putnim troškovima, smještaju i kotizaciji za sudjelovanje na stručnim skupovima i kongresima.Iznosi će biti objavljeni pojedinačno za one liječnike koji su za javnu objavu dali svoj pisani pristanak farmaceutskoj tvrtki s kojom surađuju. Za one koji nisu pristali na to podaci će biti prikazani zbirno, bez otkrivanja identiteta liječnika, ističu u udruzi Inovativna farmaceutska inicijativa (IF!), koja okuplja 25 proizvođača inovativnih lijekova na hrvatskom tržištu.Kako u Hrvatskoj ne postoji  model financiranja dodatne izbrazbe liječnika, HZZO je kroz Etički ugovor omogućio farmaceutskim tvrtkama da ulažu u suradnju s liječnicima i podmiruju troškove njihova sudjelovanja na stručnim skupovima.

Temeljem Etičkog ugovora, koji vrlo striktno regulira pravila i uvjete pod kojima je takav prijenos vrijednosti moguć, farmaceutske kompanije već pet godina HZZO-u dostavljaju podatke o tim transferima, a sada će po prvi puta oni postati javno dostupni."Ponosni smo što je farmaceutska industrija prva u svijetu koja će javno objaviti podatke o prijenosu vrijednosti, čime želimo postići punu transparentnost odnosa te dodatno unaprijediti suradnju i razmjenu znanja inovativne farmaceutske industrije sa zdravstvenim radnicima i organizacijama", kaže predsjednica IF! Tatjana Tomljanović.

Naša je zajednička odgovornost, dodaje Tomljanović, da približimo medicinsku inovaciju bolesnicima i poboljšamo ishode liječenja, za što je potrebna kvalitetna suradnja industrije i zdravstvenih radnika.Budući da je Inovativna farmaceutska inicijativa članica Europskog udruženja inovativnih farmaceutskih kompanija i udruženja (EFPIA), Hrvatska je jedna od 33 zemlje koja je prema kodeksu te organizacije dužna javno objaviti te podatke. Iako farmaceutska industrija nastoji ohrabriti liječnike da u što većem broju daju suglasnost za javnu objavu podataka o prijenosu vrijednosti, u udruzi ističu kako taj broj varira od države do države.