Dnevne novosti

Papa upozorio da Europskoj uniji prijeti "balkanizacija"

27.06.2016 07:20 RIM, 26. lipnja 2016. (Hina/AFP) - Papa Franjo upozorio je u nedjelju na opasnost od "balkanizacije" Europske unije i ocijenio da Europa, kako bi tu prijetnju izbjegla, mora ponovno potaknuti "kreativnost" i prihvatiti da unutar nje postoji "zdrava podjela".
Na konferenciji za novinare održanoj u zrakoplovu kojim se vraćao iz Armenije, upozorio je da bi se "otcijepiti" mogle pokrajine kao što su Škotska i Katalonija, a to bi moglo voditi u "balkanizaciju" Europe."Da bi ponovno u sebi pronašla snagu koja leži u njezinim korijenima, Europa mora učiniti korak prema kreativnosti i zdravoj podjeli (...) a to znači dati više neovisnosti, više slobode zemljama Europske unije", preporučio je.

Već na putu u Armeniju papa Franjo je pozvao "sve Europljane na odgovornost" u ovoj osjetljivoj fazi."Postoji nešto što nije dobro u masivnoj, teškoj uniji. No pripazimo da s prljavom vodom ne bacimo i dijete. Radije se potrudimo ponovno stvarati", rekao je i pozvao Europu da "ponovno pronađe svoju kreativnost" i  "razmišlja o (stvaranju) nekog novog oblika Unije"."Dvije ključne riječi su kreativnost i plodnost", naglasio je papa Franjo.