Dnevne novosti

Kerry i šef NATO-a ističu važnost Saveza nakon Brexita

28.06.2016 07:30 BRUXELLES, 27. lipnja 2016. (Hina/Reuters) – Britanski izlazak iz Europske unije neće utjecati na summit NATO-a idućeg mjeseca, rekao je u ponedjeljak američki državni tajnik John Kerry, predviđajući "još jači NATO koji ide dalje". 
Britanci su na referendumu prošlog četvrtka odlučili napustiti Europsku uniju što je potreslo svjetska financijska tržišta i vođe. Američki predsjednik Barack Obama i mnogi drugi političari pozivali su Britance da ostanu unutar EU-a."Imamo visoka očekivanja od veoma jakog sastanka NATO-a s važnim rezultatima, te se to neće nimalo promijeniti zbog glasanja koje se dogodilo", rekao je Kerry o summitu koji će se 8. i 9. srpnja održati u Varšavi.

Kerry, koji je u posjetu Bruxellesu i Londonu kako bi umirio američke saveznike nakon britanskog referenduma, istaknuo je da su 22 država članica EU-a, uključujući Veliku Britaniju, u NATO-u. Kerry se u Bruxellesu susreo s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, te europskom visokom predstavnicom za vanjsku politiku Federicom Mogherini."Nakon što je Velika Britanija odlučila napustiti Europsku uniju smatram da je NATO postao još važniji kao platforma za suradnju između Europe i Sjeverne Amerike, ali i za obrambenu i sigurnosnu suradnju između europskih NATO saveznika", rekao je Stoltenberg, čija je domovina Norveška članica NATO-a, ali ne i EU-a. 

Kerry će se kasnije u ponedjeljak susresti s britanskim vodstvom. Premijer David Cameron, koji je tijekom kampanje oko Brexita podupirao ostanak, najavio je da će na jesen dati ostavku na svoju funkciju, nakon što konzervativci odaberu novog vođu.